O DRUŠTVU

Počeci planinarskih aktivnosti na području Novske datiraju uz 1925. godine, kada je Matici Hrvatskog planinarskog društva prijavljeno da se želi osnovati podružnica u Novskoj. Dana 1. lipnja 1951. godine održana je osnivačka skupština PD „Psunj“ Novska, a prvi predsjednik Planinarskog društva bio je Juraj Rukavina.
Godine 1990. ponovno je uspostavljen rad Planinarskog društva, te je osnovano Planinarsko društvo „Novska 90“, koje je s radom prestalo početkom Domovinskog rata, 1991. godine. Dana 17. veljače 1998. osnovana je Planinarska udruga „Novsko brdo“ Novska, a za predsjednika je izabran Anton Merhaut. Dana 7. veljače 2007. godine promjenjen je naziv društva u Planinarsko društvo „Zmajevac“ Novska, a to ime društvo nosi i danas. Naziv PD-a izabran je po najvišoj točki novljanskog brda, vrhu Zmajevcu (467 m/nv). U to vrijeme, do 2015. godine predsjednik društva bio je Davor Augustin. Na izbornoj skupštini 2016. godine za predsjednicu Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska izabrana je Melita Mihalić.
Planinarski put VRA „Bljesak“ posvećen je vojnoj operaciji kojom je oslobođen veliki dio Zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, pa tako i područje grada Novske, a staza djelomično prolazi bivšom prvom linijom bojišnice. Početak Planinarske staze je u centru Novske kod planinarskog info panoa (nalazi se ispred zgrade INA-e, 122 m/nv). Staza ide Vinogradskom ulicom, preko Vlajića do Pujića, ispod Debelog brda (1 sat). Na ulazu u šumu označen je arheološki lokalitet Staro selo/Bijeljevina, položaj crkve Sv. Demetrija, srednji vijek. Od Pujića do Crkvišta (sat vremena hodanja, 330 m/nv), do Jelenske glave ili izvor Novljančice (30 minuuta, po kartama naziv je lovna kuća Bukovica). Lovna kuća se može otvoriti u dogovoru s Lovačkim društvom „Jelen“ Novska. Tu je na proplanku postavljen drugi planinarski info pano. Izvor je uređen, voda je pitka na svim izvorima kojih se dotiče planinarska staza. Staza ide lijevom stranom potoka, bivša šumska pruga, paralelno s bijelom cestom, koja je udaljena cca 30 do 100 metara, do Marjanovićevog točka, gdje se nalazi izvor i mjesto za odmor. Staza vodi dalje do Luka, koje su na početku crnogoričnog šumarka. Na ovom mjestu potok se prelazi preko mosta od 5 metara koji su gradili sami planinari dobrovoljnim radom. Staza izlazi na bijelu cestu, preko Počivaljke šumskim se putem izlazi na Samar, odnosno u ulicu Adalberta Knoppa kojom se dolazi do centra Novske. Staza obilazi Novljansko jezero, a poprečni markirani putovi vode do jezera. Iako jezero nije sastavni dio planinarskog puta VRA „Bljesak“ svi rado svoje šetnje završavaju upravo na Novljanskom jezeru zbog njegove ljepote i uređenosti.
Planinarsko društvo „Zmajevac“ Novska godišnje održava dva pohoda planinarskim putom VRA „Bljesak“. Prvi pohod u godini je Novogodišnji pohod koji se održava drugu nedjelju u siječnju, a drugi 1. svibnja. Za sudjelovanje na pohodima društvo dodjeljuje Crveni znak- za četiri sudjelovanja na pohodu, Bijeli znak – za osam sudjelovanja te Plavi znak – za dvanaest sudjelovanja na pohodima. Komplet znakova predstavlja crveno, bijelo plavu boju hrvatske zastave, u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Treći značajan događaj je noćno druženje, koje se održava 12. kolovoza kada se u večernjim satima okupe svi na Novljanskom jezeru i promatraju se Perzeidi, tzv. Zvijezde padalice, kiša meteora ili u narodu znane „suze svetog Lovre“.
Društvo trenutno ima 61 člana, a značajan doprinos i potporu u radu i materijalno-tehničkim sredstvima društvu pruža HGSS Stanica Novska, budući da je velik broj članova i pripadnici te službe.

O NALJEPNICI
Naljepnica PD „Zmajevac“ Novska ujedno jee i grb PD-a. Ima plavo zelenu podlogu na kojoj je crveni zmaj-smbol najvišeg vrrha Novljanskog brda Zmajevca. Plava boja simbolizira nebo, a zelena šume Novljanskog brda. U gornjeem dijelu naljepnice je naziv PD Zmajevac, a u donjem dijelu, na zelenoj podlozi je planinarska ,arkacija i naziv grada Novska.