O DRUŠTVU

Hrvatsko planinarsko društvo »Željezničar« Zagreb, osnovano je 1950. godine. U 2015. godini Društvo broji oko 660 članova. Članovi djeluju u nekoliko sekcija i odsjeka, a opredjeljuju se prema dobi, fizičkim mogućnostima ili sklonostima. Najbrojniji su planinari srednje i starije dobi koji čine SEKCIJU DRUŠTVENIH IZLETA, koja je okosnica Društva. Planinari koji žele ići na zahtjevnije izlete djeluju u SEKCIJI VISOKOGORSKOG PLANINARENJA, koja aktivno djeluje od 2000. godine. SPELEOLOŠKI ODSJEK djeluje od osnivanja Društva. Speleolozi »Željezničara« su se spustili u mnoge špilje i jame Hrvatske, Slovenije, Francuske… Najdublja jama na Velebitu, Lukina jama, dobila je ime po Ozrenu Lukiću, našem speleologu poginulom u Domovinskom ratu. Speleolozi izdaju i časopis SPELEOLOG. Odsjek je poznat i u svjetskim razmjerima. ALPINISTIČKI ODSJEK osnovan je kad i Društvo, 1950. godine. Članovi su ispenjali mnoge smjerove i sudjelovali na brojnim ekspedicijama, npr: Ande, Pamir, Grenland, Kavkaz, Himalaja. Skupina GOJZEKI, koju čine djeca, roditelji i učitelji, najveća je planinarska skupina djece i mladih u Hrvatskoj.
U Društvu djeluje Komisija za planinarske obilaznice koja je dvadeset godina vodila natjecanje »PLANINAR-TRANSVERZALAC«. Natjecanje po planinarskim obilaznicama obnovljeno je 2002. godine pod nazivom »GOJZERICA«. Društvo je osnivač planinarskih obilaznica »ISTARSKI PLANINARSKI PUT«, »50 VRHOVA ZA 50 GODINA DRUŠTVA«, »ČETIRI GODIŠNJA DOBA NA OŠTRCU«, »ŠPILJAMA LIJEPE NAŠE«, »OD VRHA DO VRHA«, »BEŽI JANKEC« te »HRVATSKE PLANINARSKE KUĆE«. Društvo održava dva godišnja planinarska pohoda u Samoborskom gorju: »DRAGOJLINOM STAZOM NA OKIĆ« druge nedjelje u travnju i »POHOD NA OŠTRC«, prve nedjelje u listopadu, prigodom Dana željezničara.
Društvo brine o uređivanju planinarskog doma »ŽELJEZNIČAR« na Oštrcu u Samoborskom gorju. Društvo je razvilo svekolik društveni život i zauzima značajno mjesto u obitelji planinarskih društava u Hrvatskoj. Članovi Društva, kao i Društvo u cjelini, odlikovani su s više od 850 različitih planinarskih priznanja.

O NALJEPNICI

Znak HPD „Željezničar” ima oblik planinarske markacije, s upisanim nazivom društva na obodu. U sredini znaka je stilizirani obris prepoznatljivog vrha Oštrca (753 m) u Samoborskom gorju. Znak je u upotrebi od osnutka društva 1950. godine, uz manje grafičke izmjene.