4.12.2021.

Duljina rute: 12 km

Trajanje hodanja: 5:30 h

Kružna ruta: Brgudac – Mali Planik – Veliki Planik – Planinarska kuća Korita – Brgudac

Subota je, budilica zvoni u 6:15 ujutro, temperatura u Zagrebu je -5 °C. Na trenutak se pitamo kako nas je naša draga prijateljica, inače ponosna Plaškica i članica Izletnika, uspjela nagovoriti na ideju izleta na Ćićariji. 6:30 je, budilica zvoni drugi put, prekasno je za odustajanje. Pakiramo ruksake, oblačimo slojeve, stružemo poledicu s auta i krećemo. Stižemo u 7:30 na benzinsku u Lučkom (posljednji) i upoznajemo ostale Izletnike koji su pri kraju s ispijanjem kave i spremni za Ćićariju. Već nas je tu ponijela dobra energija, pa smo se razbuđeni i oraspoloženi uputili na dva i pol sata vožnje do Istre. Parkirali smo u selu Brgudac i prije početka uspona otvorili kuhinju.

Ubrzo nakon početka penjanja počeli smo nailaziti na snijeg. Do trenutka kad smo stigli na raskrižje između puta za Veliki i Mali Planik, sve je bilo u snježnom ogrtaču. Bili smo opremljeni dobrom obućom i pozitivom, pa smo obišli oba vrha! Na Malom Planiku je bio ljepši pogled, ali je zato na Velikom Planiku bila dobra hrana. Kuhinja koju smo po drugi put otvorili bila je toliko dobra da ju je nanjušio čak i vuk! Doduše, bio je nešto manji i imao je ogrlicu, ali za nas je to definitivno bio vuk..

Na silasku smo stali kod izvorišta Korita koji se zove po (ne biste vjerovali) desetak korita niz koje se slijeva pitka voda sve do lokve koja je u ovim uvjetima bila zaleđena. Već se bližio zalazak sunca pa smo požurili niz brdo kako nas ne bi ulovio mrak. Osim umora i bolova u koljenima, počelo je i kruliti u želudcu pa su oko 16:30 krenule padati ideje za ručak/večeru. Nažalost, nas dvoje je moralo nazad put Zagreba, ali je ostatak ekipe slao slike fenomenalne koljenice od koje su očito ostale samo kosti. A čak se ni kosti nisu bacile, nego je u njima dan kasnije uživao pesonja iz Stupnika. Dojmovi nas drže već četvrti dan, tako da je izlet bio pun pogodak.

Hvala budilici što nas je stresla ujutro, a sada pravac učlanjenje u PD Izletnik!

 Autori: Jana i Matej