29.06.2021.

Autorice: K.Z. i M.K.

Nakon duge i iscrpne potrage za planinarskim društvom s kojim bi mogle krenuti u nove avanture za oko nam je zapela zanimljiva web stranica „PD Izletnik“ koja se na prvi pogled izdvojila iz gomile. Kreativne ilustracije, šaljivi tekstovi i zanimljivo društvance na slikama. Nije bilo dvojbe, odluka je brzo bila donesena.  Nakon prvog neformalnog sastanka došlo je vrijeme i za prvi izlet 29.5. Učka, vrh Sisol.

Za prvi izlet odlučile smo preskočiti okupljanje u svima poznatom Cugu i krenuti direkt putem Istre. U autu su nam se pridružile Nina i Beta koje su bile više nego ugodno društvo. Iako smo krenule značajno ranije, nadomak odredišta iznenadila nas je zatvorena cesta. Na sreću lokalni prolaznik je odmah uskočio u pomoć te nas proveo kroz gradilište koje nam je prepriječilo put. Nakon toga su uslijedili prekrasni prizori unutrašnjosti Istre.

Okupljanje je dogovoreno ispred hotela Flanona, Plomin čija terasa ima pogled iz snova. Dio ekipe je pio kavu, a dio je preparkiravao aute kako bi nam osigurali povratak. Nakon što smo obavili tehnikalije uputili smo se u osvajanje Učke.

Nakon dva i pol sata hoda s povremenim usponima uslijedio je strmi dio puta. Kako bi savladali ovaj dio penjali smo se po stijenama koje vode do šume. Upravo na tom dijelu Kiki je pomislila da vidi medvjeda, no na našu sreću radilo se samo o deblu obraslom travom na kojeg je sjena neobično padala. Nakon kratkotrajnog šoka smo stale, nismo više mogle naći niti jednu oznaku pa smo odlučile pričekati dio ekipe koji je bio iza nas. Zajedničkim snagama vratili smo se na pravi put te je uslijedio zanimljiv i dinamičan nastavak penjanja po stijenama.

Stijene su nas dovele do vrha. Ponosne što smo relativno lako došle do cilja, sjele smo na stijene i uživale u suncu i predivnom pogledu na Kvarner.

Nakon sat vremena odmaranja nastavili smo dalje, a cijelim putem pratio nas je i dalje s jedne strane predivan pogled na more, a s druge strane čaroban pogled na unutrašnjost Istre. Drugi dio staze je izazovniji no nikako ne bismo rekli da je težak.  

Povratak je trajao oko 2 sata, a najteži dio je bio zadnji dio staze jer je jako strm a na dijelovima je bio i pun sitnih kamenčića te je bilo važno oprezno se spuštati.  Za ovaj dio staze preporučamo korištenje štapova iako uz veliki oprez moguće ga je proći i bez njih. Za sam kraj nagrada je idilična šetnja kroz šumu i prolazak pored lokalnih kuća uz ugodne razgovore s domaćinima.

Nakon spuštanja do auta, odvezli smo se do restorana Markus u Labinu gdje smo uživali uz vrhunsku hranu, divno osoblje i ugodnu atmosferu, ali najvažnije od svega da smo se podružili i dobro zabavili.

Učka se pokazala kao idealan izbor za probijanje leda: izazovna, ali ne i preteška, zanimljiva, dinamična, s predivanim krajolikom, a PD Izletnik kao potpuni pogodak i sigurno ćemo nastaviti zajedničke avanture.