O DRUŠTVU

Planinarsko društvo Sveti Jure iz Solina osnovala je grupa zaljubljenika u planine koja je shvatila kako gradu okruženom dvjema planinama, Kozjakom i Mosorom, a koji broji gotovo 25 tisuća stanovnika, nedostaje planinarsko društvo tim više što brojni poznati hrvatski planinari i alpinisti potječu upravo iz Solina. Društvo je dobilo ime po vrhu Kozjaka iznad Solina, Svetom Juri, a za prvog predsjednika izabran je Davor Mikas. Nakon što je 25. listopada 2011. godine u Domu kulture Zvonimir u Solinu održana osnivačka skupština Društvo je krajem godine registrirano i pri Hrvatskom planinarskom savezu te se krenulo s upisima članova. Veliki interes Solinjana za članstvom u Društvu, potvrdio je opravdanost njegova postojanja. Iz godine u godinu broj članova raste pa smo 2015. godine imali oko 400 registriranih članova od kojih je njih 200 bilo aktivno.
Društvo od početka svog djelovanja nastoji raditi u skladu s propisima HPS-a te se dosta radi na školovanju i edukaciji članova. Svake godine organiziramo Opću planinarsku školu koju je do sada prošlo oko 130 članova, imamo 19 educiranih planinarskih vodiča za standard A te 11 markacista koji se brinu o stazama po solinskom dijelu planine Kozjak.
Na društvene izlete idemo u prosjeku dva puta mjesečno, na početku godine izradimo Plan aktivnosti Društva koji je, naravno, podložan izmjenama, ali kojeg se uglavnom nastojimo pridržavati. Plan aktivnosti nastojimo složiti tako da zadovoljimo interese svih naših članova, neki su izleti malo teži i zahtjevniji, ali većina ih je ili srednje teška ili lagana kako bi na njih mogli bez problema ići i oni u slabijoj kondiciji. I kod težih pohoda nastojimo omogućiti sudjelovanje na izletu i onima u slabijoj kondiciji tako što damo na izbor dva smjera kretanja od kojih je jedan znatno lakši. U Planu redovito predviđamo i sudjelovanje na raznim susretima planinara kao Sto su Dani planinara županije, Dalmacije, Hrvatske kao i susjedne nam Bosne i Hercegovine, rado odlazimo i na proslave rođendana ili obljetnica nama prijateljskih Društava kao što se i oni rado odazivaju na našu godišnju proslavu koja se održava za vikend najbliži 25. listopadu, datumu kada smo osnovani. Takvi susreti prilika su za druženje s drugim planinarima, dogovaranje međusobnih posjeta te za razmjenu iskustava, odnosno, dobivanja informacija o nekim planinama koje bi mogli pohoditi.
Kao zanimljivost ističemo kako nam je 2015. godina protekla u znaku jednog europskog projekta, prvi dio 2015. godine proveli smo u markiranju Staze Gospi Sinjskoj od Solina preko Sinja do granice na Kamenskom. Taj dio godine protekao je uglavnom u markiranju, a manje u planinarenju — to je bila jedna od onih situacija kada se nismo mogli pridržavati Plana aktivnosti. To što se nismo pridržavali Plana aktivnosti nije nam žao jer odradili smo veliki posao, markirali smo oko 80 kilometara Staze i tako ostavili pečat na Stazi koja mnogima od nas uistinu puno znači, a taj je projekt Društvu uprihodio i neka sredstva te kao krunu tog projekta ističemo četverodnevno hodočašće od Rame do Solina kojeg smo početkom rujna 2015.g. organizirali prigodom obilježavanja Dana grada Solina i Blagdana Male Gospe.
Odlično surađujemo gotovo sa svim Društvima u okruženju kao i s HGSS-om, veliku podršku prilikom osnivanja dao nam je i Stipe Božić, a posebnu zahvalu dugujemo Mladenu Mužiniću — Frfi koji nam je puno pomogao pri organizaciji naših Općih planinarskih škola. Brojna Društva iz našeg okruženja na početku su nam bili na dispoziciji za sve početničke upite te su nas uputili kako stvoriti jedno stabilno Planinarsko društvo koje će djelovati u skladu s propisima, a na zadovoljstvo svih naših članova i na tome im od srca zahvaljujemo.
Jedno nam je prijateljstvo posebno drago, a to je prijateljstvo s HPD-om Bršljan — Jankovac iz Osijeka. Već smo nekoliko puta bili u gostima kod njih, oni kod nas i sigurni smo da će se ti posjeti nastaviti i u budućnosti.
Kao relativno mlado Društvo do sada još nismo organizirali neke od zahtjevnijih ekspedicija, ali imamo naših članova koji su sudjelovali na ekspedicijama u organizaciji drugih društava, primjerice na Mont Blanc, u Nepal i slično. Od višednevnih izleta u organizaciji našeg Društva izdvojili bi pohod na Triglav, na Julijske Alpe, na Durmitor — to su sve višednevni izleti i većina je sudionika na tim izletima uspješno dohvatila sve vrhove. Usprkos izazovima svjetski poznatih planinarskih atrakcija mi kao mlado Društvo smatramo kako je još puno neistraženih planina u našoj bližoj i daljoj okolici koje valja istražiti, ali ćemo u svoj Plan aktivnosti i u budućnosti uvijek uvrštavati barem po jedan višednevni izlet na neke od europskih planinskih masiva.
Kako smo okruženi planinama koje pružaju nebrojene mogućnosti za sportsko penjanje u tijeku je osnivanje i penjačke sekcije te nabava bouldera kako bi u Društvo privukli i što veći broj mladih.

O NALJEPNICI

Naljepnica Planinarskog društva Sveti Jure osmišljena je tako da u sebi sadržava simbole koje predstavljaju naše Društvo.
Naljepnica je okrugla i kroz stilizirane prikaze predstavlja spoj povijesti i sadašnjosti kao što je i grad Solin grad izgrađen na temeljima prevrijedne antičke Salone i brojnim starohrvatskim spomenicima. Tako su u našoj naljepnici sadržani simboli staroga Solina i simboli planinarenja i prirode. Naljepnicom dominira stilizirani prikaz planine Kozjak i vrha Sveti Jure s prikazom istoimene crkvice po kojima je Društvo i dobilo ime. U prikazu planine Kozjak smjetila se glava Solinjanke, jedan od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske, glava djevojke za koju se vjeruje da pripada Fulviji Plautili, a koja je pronađena upravo među ruševinama antičke Salone. Na temeljima Salone izniknuo je i današnji Solin pa tako i njegovi stanovnici koji su se u ne tako davnoj prošlosti intezivno bavili uzgojem maslina i vinove loze stoga je jedan od simbola prikazanih na naljepnici
upravo list vinove loze kao simbol zemljoradnika, ali i ljubitelja prirode. Kako planina Kozjak dominira naljepnicom kao ishodište našeg Društva, tako i posebno mjesto na naljepnici zauzima i prikaz cepina, oruđa bez kojeg bi svaki iole zahtjevniji planinarski uspon bio gotovo nemoguć tako da svi simboli zajedno čine jednu neraskidivu cjelinu koja simbolizira naše Društvo kao planinarsko te grad Solin, kao mjesto u kojem smo nastali. Na naljepnici je još istaknuta i godina našeg osnutka uz koje stoje i dva crvena kvadratića koji simboliziraju Hrvatsku.
U vanjskom krugu naljepnice ispisano je naše ime i grad u kojem Društvo djeluje, a uz naljepnicu i njen izgled veže se i jedna zanimljiva anegdota: Kako je dio promotivnih materijala bio pripremljen već za osnivačku skupštinu prvo izdanje naljepnice sadrži ime Hrvatsko planinarsko društvo Sveti Jure, Solin, međutim, kako je već postojalo jedno Društvo s istim imenom, aii iz drugog grada, morali smo se osnovati pod imenom Planinarsko društvo Sveti Jure stoga se te prve naljepnice razlikuju od novih i imaju ih samo naši članovi koji su nazočili osnivačkoj skupštini.