O DRUŠTVU

Hrvatsko planinarsko društvo Sv. Patrik iz Samobora osnovano je 3. siječnja 2004. godine kada je održana osnivačka skupština. Već sedamnaest dana kasnije postalo je punopravan član Hrvatskog planinarskog saveza, sa svim pravima i obvezama koje to donosi, kao što je očuvanje prirode, briga o sigurnosti u planini, organizacija izleta, promicanje planinarstva u Hrvatskoj i svijetu.Godine 2004. Hrvatsko planinarsko društvo svetog Patrika dolazi u posjed jednog djela stare zidanice, a kasnije u sav kompleks zgrada i zemlje obitelji Gunčić i Grgurić iz Velikog Lipovca. Uz obnovu kuće, stare zidanice, koja je ucrtana u zemljišnim knjigama iz 1903. godine, a povijest joj seže u polovicu 19. stoljeća, članovi su počeli čistiti obližnje livade od narasle šikare, tmja i grmlja. Nekadašnji voćnjaci i sjenokoše ponovno su procvale nekim novim sjajem.
Već 2006. godine HPD sveti Patrik na dan svoga zaštitnika, u ožujku, otvara prvu obnovljenu prostoriju u staroj zidanici i time započinju redoviti dolasci većeg broja ljudi na Cerinu i Cerinski vir. Grupe maturanata, crkvenih zborova, planinara, izletnika i slučajnih prolaznika dolaze sve više u divnu prirodu. HPD Sv. Patrik izdaje prvi promidžbeni materijal s fotografijama slapa, a nešto kasnije i dvije razglednice, ljetnu i zimsku.
Dotaskom HPD – a svetog Patrika na Cerinu su se vratili ljudi, članovi, prijatelji, poznanici. Ubrzo je obnovljeno raspelo i Jurjevska proštenja, a put prema Cerinskom viru pokosio se povremeno da je bilo moguće prići slapu i uživati u njegovoj ljepoti. Slap je sada fotografiran stotine puta, a njegove fotografije razaslane modemim načinima komunikacije na mnoge adrese.
Kruna tog „ povratka „ slapu i Cerini bilo je otvorenje planinarskog doma u kolovozu 2015, godine, a dom je upravo po slapu dobio ime. Cerinski vir najveći slap Samoborskoga gorja — deset metara visok Cerinski vir. Izdavačka kuća “Merdijani” uvrstila ga je 2003. godine među dvadeset i šest najljepših slapova Hrvatske. Osobito je dojmljiv u proljeće i jesen kada je potok Javorec bogat vodom. Može ga se posjetiti ljeti, kada njegov duboki kanjon pruža svježinu, ali i zimi, kada ga možete, uslijed niskih temperatura, naći smrznuta, u hladnoj igri leda i vode. Vir je od planinarskog doma udaljen desetak minuta hoda, na markiranoj stazi prema Japetiću.
Osim otvaranja planinarskog doma,našeg najvećeg projekta, HPD Sv.Patrik sudjeluje u dva radna kampa, jedan u Gunji 2014.godine, drugi u Karlovcu 2015. godine.
Organizirao je i javne tribine u Samoboru: Samoborček, mala vrata i prozorček, Biciklizam u Samoboru. Što s praznim školskim zgradama i društvenim domovima?
Organiziramo ljetne kampove za djecu na Cerini, za odrasle na Velebitu (već 14 godina boravimo na Velikom Lomu, 7 dana u srcu Nacionalnog parka Sjevemi Velebit). Svojim projektom Lijepa li si…obilazimo i upoznajemo krajeve naše domovine i zalazimo u kutke koji nisu tako turistički eksponirani.
Nakon odgoja za planinarenje u obitelji, sljedeće mjesto gdje se djecu i mlade može zainteresirati za ovakav način provodenja vremena je svakako škola. Prepoznavši tu mogućnost, dvije članice HPD Sv. Patrika pokrenule su Planinarsku školu kao izvannastavnu aktivnost u školama gdje rade: Martina Razum Arapović u OŠ „Mihaela Šiloboda” u Svetom Martinu pod Okićem i Katarina Pučar u OŠ „Ljubo Babić” u Jastrebarskom. Iz generacije u generaciju ovoj aktivnosti se pridruži lijepi broj mladih sudionika.
Hpd „Sv. Patrik“ ima oko 80 članova i večina su radnička mladež i mlade obitelji.
Prvi predsjednik društva bio je Vlado Kenda iz Podvrha od 2004. — 2008. godine, kada je na to mjesto imenovana Martina Razum Arapović.

O NALJEPNICI

Iz Statuta: Znak je okruglog oblika, stilizirana smeđa kapelica na kojoj je križ i planinarska markacija, lijevo je smeđi pastirski štap s zelenom trolisnom djetelinom, između je potok, s desne strane dva cvijeta, a iznad je na plavom nebu sunce sa zrakama. Oko ruba u gornjem dijelu piše HPD Sveti Patrik-Samobor.
Značenje: Ovu stiliziranu naljepnicu i znak našeg društva je napravila prema uputama Silvija Ivir, naša članica i osoba koja radi keramičke suvenire za naš pl. dom i za grad Samobor, pod nazivom Nebo i zemlja keramika. Napravljena je 2010. godine. Znak prikazuje štap kao simbol sv. Patrika biskupa i njegov znak trolisna djetelina koja predstavlja Trojstvo i dijelovanje sv. Patrika u Irskoj. Potok, odnosno slap je slap Cerinski vir koji se nalazi nedaleko planinarskog doma. Kućica s markacijom je naš planinarski dom i križ na njoj je naše katoličko djelovanje. Sunce i cvijeće te zelena brda su doživljaj našeg Samoborskog gorja koja odišu suncem i prekrasnom prirodom, te je zato i proglašeno Parkom prirode.