O DRUŠTVU

Planinarsko društvo Strahinjčica iz Krapine osnovano je 1899. godine i djeluje već preko 115 godina promičući kroz tri stoljeća ljubav prema prirodi, njenom očuvanju, povezanosti i povratku čovjeka njegovom iskonskom bitku.
PD Strahinjčica posjeduje i gospodari Planinarskom kućom čija je izgradnja dobrovoljnim radom članova započela 1940. godine, a svečano je otvorena za planinare i izletnike 1950. godine. Dom je u sustavu Obilaznica Hrvatske planinarske kuće i Zagorski planinarski put.
U narednim godinama društvo je aktivno sudjelovalo u aktivnostima Planinarskog saveza Hrvatske te je nosioc Zlatnog znaka i Plakete PSH, a 1989. g. predsjedništvo PSH-a je društvu dodijelilo Priznanje za izvanredan doprinos održavanju, rekonstrukciji i izgradnji planinarskih objekata na Velebitu.
Planinarskim izletima društvo je “prehodalo” veliku većinu srednjoeuropskih i jugoistočnoeuropskih gorja i planina.
Društvo danas ima 180 aktivnih članova i održava 70 km planinarskih puteva koji se pružaju Strahinjčicom, Maceljskim gorjem i Brezovicom.

O NALJEPNICI

Naljepnice su tiskane zelenom bojom u tehnici sitotiska početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i bazirane su na crtežu “dedeka Kajbumščaka” autora Zvonimira Belova koji je nastao 1979. godine kao ilustracija na prvom dnevniku netom uređene planinarske obilaznice “Kajbumščakov put”.
Crtež je ugraviran na metalnu spomen značku obilaznice i nalazi se na svim pečatima kontrolnih točaka Kajbumščakovog puta. Naravno, ime je preuzeto iz pripovjetke Vladimira Nazora iz 1939. godine “DEDEK KAJBUMŠČAK – Novo pričanje o drevnom krapinskom čovjeku” i idejno predstavlja evoluciju krapinskog pračovjeka prema današnjem čovjeku – planinaru, zadržavajući težnju za kretanjem, slobodom i uživanju u blagodatima zagorskih gorica.
Hoće li lik planinara na naljepnici s vremenom i dalje evoluirati pokazati će vrijeme, no sigurno će je planinari i izletnici još dugo moći vidjeti po gorskim vrhovima Srednje i Jugistočne Europe, njihovim planinarskim domovima te skloništima.