Izletnici u Srcu Istre
(po slapovima i podrumima)

1

Svanula je subota u potpunoj, poslušnoj suradnji s yr.no-m – bez oblačka. I dok je Paromlin još odolijevao suncu a grupe kokainiziranih zombija iz Syrupa bježale u pećine aftera, naša  grupa se polako skupljala. Vjerojatno negdje u isto vrijeme uz slovensku granicu predsjednik i njegovi konjanici budili su se u, možda, vječno uspavanom mjestašcu na brdu. Tri automobila za grupicu ljudi i jednog četveronošca pokazali su se kao partija šaha. Jedna dama pada već pri otvaranju (prtljažnika) – ostatak preživljava i krećemo.
Konvoj gladnih i žednih moglo bi se reći. Stajemo na Ravnoj Gori, ispijamo kave i kontaktiramo tri jahača, rendezvous konoba Gino u Buzetu – požurite!.
Jedan karavan izbija na čelo i leti ponad Rijeke pa ruje kroz Učku i konačno, Buzet.
Od tri jahača osta samo mladi poglavnik, dočekujući nas uz neodoljiv polusmiješak. Kava broj dva, čeka se zalutale, opskrba u marketu i nakon nekoliko sati evo zapleta avanture.
Put nas vodi uz kanale za navodnjavanje okolo  su preorana polja. Srce Istre stvarno se čini kao neumoran motor blagostanja.

2

Zamičemo u šumu pored betonske brane koja neke skromnijeg ukusa navodi na pomisao kako se radi o prvom slapu, ipak, naše prethodnice dovode nas do prekrasnog jezerca u kojem  nailazimo i na kupače (ovdje odjevene). Već prvi slap otkriva ljepotu rječice Mirne. Tok odgovara imenu, polako klizi kroz šumu i preko stijena. Voda je ovisno o sjeni negdje smaragdna, negdje tirkizna. Nije prehladna, uz sparinu koja nam sjedi na dahu  kao da zove na zaron cijelim tijelom. Idemo dalje, putić je strm i dolazimo do drugog slapa koji nikako ne zaostaje za prvim. Ovdje zapravo nije pošteno prebrojavati. Svaki pritok, svako jezerce, svaka travertina na svoj način plijeni pogled.

3
Nakon kratkog lutanja koje nimalo ne smeta dolazimo u seoce. Ljepota dana i mirisi u zraku isprali su mi koncentraciju i zaboravljam ime mjesta. Tu nas signorina, domaćica pušta u svoju konobu. Svatko dobija čašicu hladne malvazije i ubrzo krećemo dalje. Ovaj dio puta nas je odvojio od rijeke ali susrećemo (ponovno) malu družinu koja nama i sebi pomaže u orijentaciji i stižemo do mlinice u Kotlima. Slijedi pokušaj da dođemo do nekog piva i marenda. Poslije jela neki izletnici i naš 4X4 član Spot popuštaju zovu vode i peru sa sebe sparinu pod osvježavajućim slapićima pokazujući svoja mokra atletska tijela ostatku koji u hladovini neodoljivo podsjeća na makaki majmune koji odmaraju na obalama indoazijskih rijeka.

4

Nakon Kotla noge su postale teže a misli odletjele prema Motovunu i Benčićevim rakijama. Bez obzira na naše misli šuma oko nas i rijeka sa svojim jezercima ne popušta. Jedini od naše vrste koje srećemo tijekom ovog dijela puta je stari nudistički par. Iako su nas vjerojatno pokušali izbjeći, sinkronizirali smo korake i ponovno ih susrećemo u pretposljednjem jezercu u kojem najmlađi član potapa obuću u trenutku nepažnje. Predsjednik srećom ima suhe tenisice i veliko srce pa se put nastavlja. Prelazimo rijeku triput i izlazimo iz čarobnog kruga nazad na polja s kojih smo krenuli. Dojmovi se sliježu i napuštamo Buzet.
Pred nama je Motovun, podižemo šatore u kampu i dok se većina zaputila Benčiću autor izvještaja i njegova životna suputnica odlučuju se za romantičnu večeru u Motovunu.

6

Noć donosi smiraj, zavirivanje u čašicu i pravi duh izletništva. Nedjelja nam dolazi zamućena sparinom i oblacima i odlučujemo se za posjet Grožnjanu. Razgledamo pitoreskni gradić inače poznat po svojoj umjetničkoj tradiciji. Za vrijeme ispijanja kave slušamo o našoj sljedećoj gastro-destinaciji. Montižel nam svima pokreće i ubrzava korake i nakon vožnje po zavojitoj cesti dolazimo do malog seljačkog domaćinstva. Gazdarica uzima narudžbe kao da smo se iskrcali u Odesi ali domaći pršut, sir, fuži s tartufima, šparoge i srnetina brzo briše sve što nije veseli duh. Nazdravljamo za dug život našeg Izletnika i slušamo o prvih petsto dana.

5
Trbuhe smo napunili, račun podmirili i krenuli nazad u sivi Zagreb. Put je bio dug, Tijelovo je natjeralo ljude da svoja tijela kupaju i hrane uz more pa smo milili gotovo čitavim putem. Ipak, dobro je u tom slučaju imati umjetničku dušu u autu.

U Zagreb smo se vratili u većem broju, zadovoljni i punih trbuha. Kiša je padala kao zastor poslije jedne duge i ugodne fešte od ića, pića i Izletnika.

tekst: M.B., foto: razne Izletnice i Izletnici