Ljubotići – Kamena galerija – sklonište Tatekova koliba – Debeli Kuk

19-20 listopada 2019.

Okupljanje 11 zanesenjaka u 7 ujutro ispred Cuga. Emil predloži pivo po pola što objeručke prihvatim i dan krene kako spada. Pičimo autom prema Ljubotićima koji se nalaze 20 km iza Starigrada. Lokacija – Južni Velebit. Par kilometara prije Ljubotića naletimo na Tommy dućan, te stajemo drmnut još jednu pivu. Pred dućanom razglednica iz Dalmacije, preuranjeno umirovljena ekipa sjedi na tavalonima i izbija unučiće usred jutra. Sredina jeseni, a sunčano i vedro uz 25 stupnjeva u hladu. Među nama vibra odlična. S nama su ovaj put tri nove cure koje su se te tek učlanile, Gabriela, Klasja i Željka. Drage i jako pristupačne cure. Osim njih prisutni: Igor, Valerija, Irena, Domagoj, Goran, Marko, Emil. Univerzalni vojnik Juric nam se priključuje iz Zadra i istog dana se vraća dolje. Samo on zna zašto.

Nego, krećemo hodat iz Ljubotića (300m n.v.) u 11h, te laganim hodom stižemo do Kamene galerije oko 15h. Putem pogledamo Mirila (spomen na pokojnike, molim proguglati). Na Kamenoj galeriji živi kamenjar, alpinističke vještine donekle nužne što neke potakne na njurganje. Al u principu laganica, penjanje uz pomoć ruku, samo na dva mjesta u dužini 5 metara sajla kao osigurač. Taman pred mrak stižemo do Tatekove kolibe.

Iznenadio nas broj ljudi. Sredina jeseni, vedro uz ljetne temperature, natjeralo mnoge u planine. Tatekova koliba kapaciteta 12ak ljudi, a pred sklonište ih došlo spavat duplo više. Neki od naših u šatore, a neki spavaju na zraku. Zemlja još topla, ekipa spavala vani u proljetnim vrećama. Osim ljudi, gore su i dva mala psa, Noklica i još jedna starija ženka. Ova starija lajala cijelu noć. Prije spavanja smo se pred šatorima malo podružili, podijelili smo klopu koju imamo. Pio se šumeći magnezij s votkom, gin tonic i viski kola. Ran odlazak na spavanje. Nema presinga, svi cool. U skloništu velik broj ljudi, ne zna se ko je prdnuo pa mnogi to iskorištavaju. Hrkanja je također bilo.

Ujutro u 9h iz Tatekove kolibe krenuli na Debeli Kuk. Tatekova koliba je na 960m n.v., a Debeli Kuk na 1269m n.v. Sat vremena hoda do gore. Neki nisu išli gore, tako da njihove doživljaje ne mogu opisivati. Iako je vikend bio +25 stupnjeva, na Debelom kuku nas dočeka totalna zima, jak vjetar i magluština. Fora. Od Debelog Kuka, preko Tatekove kolibe, spuštamo se dolje prema Ljubotićima, obog puta drugim putem. S obzirom da se vratio već prvog dana, Juric je navodno javio da od skloništa do dolje ima 2h hoda, a nama je trebalo 4h uz dobar tempo. Brutalan kamenjar, skakutali smo ko koze po grotama. Ovo za nazad je bilo dosta naporno. Dobra obuća nužna. Skupilo se i taj drugi dan punih 6 sati hoda pa smo bili dolje kod auta oko 15:30h. Meni se žurilo na neki rođendan u Zagreb pa je nas četvero (Gabriela, Klasja, Željka i ja) otišlo na pivu i sunčanje na terasu u Starigradu, nakon čega smo krenuli za Zagreb. Što se tiče ostalih, oni su otišli negdje na klopu i na kupanje u moru.

Rezime: Lijep izlet, mali broj ljudi, super vrijeme, kupanje u moru. Tatekova koliba u stanju iznad očekivanja. Oba dana 5-6 sati hoda, nešto naporniji izlet, ali ne prenaporan. Zanimljivosti: Mirila i Kamena galerija. Preporuka navedene zanimljivosti ne propustiti.

Filip B.