O DRUŠTVU

Hpd  Sniježnica je osnovana 2008. godine sa ciljem poticanja i održavanja tradicije i pomaganja u znanstvenim, stručnim, kulturnim, sportskim, rekreacijskim i drugim aktivnostima.
Društvo svojim radom i djelovanjem medu članovima njeguje i razvija planinarske vještine i planinarsku rekreaciju, potičući ljubav prema čuvanju ljepota planinaske prirode. Društvo ima i za cilj približiti gradanima naše županije prirodu kroz planinarske i speleološke škole te probuditi svijest o očuvanju prirode koja nas okružuje.
U svojih 9 godina postojanja društvo je uspješno organiziralo 4 speleološke škole, 3 planinarske te jednu zimsku planinarsku školu. Osim provodenja škola u vlastitoj organizaciji (zahvaljujući starijim i iskusnijim članovima društva), društvo potiče i podržava daljnje educiranje svojih članova izdvajanjem odredenih financijskih iznosa koliko je tom trenutku društvo financijski spremno. Zahvaljujući tome, danas društvo ima čak tri odsjeka; markacistički, speleološki i visokogorski.
U cilju promoviranja aktivnog boravka u prirodi i planinama, društvo se aktivno bavi i projektima na području Dubrovačko — neretvanske županije te tako kroz niz godina uspješno surađujemo s raznim partnerima. Hpd Sniježnica u projektima ima za partnere Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko — neretvanske županje, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Opća bolnica Dubrovnik, Javnu ustanovu Rezervat Lokrum. Dosada su aktivnosti organizacije financirane sa strane Grada Dubrovnika (Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša), Turistička zajednica Konavle, Općina Župa dubrovačka i Hrvatska gorska služba spašavanja.
Preko svojih projekata ostvarujemo popularizaciju planinarenja i očuvanja prirode, te uspješno kreiramo i održavamo staze.
Teško je odvojiti koji je najveći uspjeh društva, no svakako bi se mnogi složili kada bismo odvojili pohod ‘100 žena na Sniježnici’ koji je nastao iz običnog razgovora 2014. godine te 2016.godine na trećem pohodu s ponosom je izašlo 216 žena na sv. Ilija 1234m, najveći vrh naše županije — Sniježnica. Osim silne organizacijske, medijske popraćenosti te prigodnog ‘planinarskog domjenka’ nakon pohoda, svake godine društvo izraduje prigodne naljepnice. Jedan primjerak Vam dostavljamo, nažalost ih nemamo više.
U 2015.godini smo proslavili čak 100-tog člana te godine. To je dosada najveći broj članova u jednoj godini pa smo imali još jedan povod za pravo planinarsko druženje! Zahvaljujući izletima i dobro organiziranim školama, uspješno širimo planinarstvo i njene ljepote diljem cijele Dubrovačko — neretvanske županije. Primijećen je naš aktivan rad te smo prošle godine dobili Nagradu volonterskog centra Dubrovnik.

O NALJEPNICI

Stari i novi logo Društva:

Prvi logo HPD Sniježnica iz 2008.godine koji je bio sastavljen od simbola brda u čijem podnožju teče rijeka Ljuta s natpisom HPD
„SNIJEŽNICA” i KONAVLE gdje se nalazi najveći vrh Dubrovačko – neretvanske županije (Sniježnica, 1234m).
Osim simbola brda, nalaze se još tri simbola: rijeka Ljuta, runolist i zmija.

Drugi logo HPD Sniježnice iz 2014.godine je zadržao sličnu formu, no bilo potrebno modernizirati stari logo društva.
Logo je sastavljen od simbola brda koji na sebi ima obris kule sv.lvana i porporele u Dubrovniku, natpis na obrisu visine Sniježnice (1234m! te na njenom kraju se nalazi obris zmije koja potiče iz legende Esculapa za kojeg se vjeruje da je obitavao na Sniježnici (postoji čak i Esculapova špilja). Poviše simbola brda su dva galeba te ispod obrise mora koji povezuju lokalitet društva na obali Jadrana. U samoj sredini loga je natpis Hrvatsko planinarsko društvo SNIJEŽNICA te u podnožju natpis DUBROVNIK.
Legenda o Esculapu: Asklepijev štap simbolizira liječničko umijeće spajajući zmiju, koja svlačenjem svoje kože predstavlja simbol ponovnog rodenja i plodnosti, sa štapom, simbolom autoriteta pripisanom bogu medicine. Raširena tvrdnja govori kako je zmija omotana oko štapa zapravo bjelica, Elophe Iongissima, takoder poznata pod nazivom Eskulapova ili Asklepijeva zmija.
Štap iz legende se nalazio na starom logu, no tijekom izrade novog loga, on je izbačen.