O DRUŠTVU

Korjeni planinarstva u našem kraju sežu u daleku 1934. godinu. Iz te godine smo našli fotografiju s ispisanom godinom i tekstove preko kojih smo saznali više o osnutku i o djelovanju. Naše društvo, koje je nasljednik tog društva, reosnovali smo 08.11.2009. i broji oko 50 članova.
Škamnica se zove naša gora, koja okuplja planinare cijele naše Hrvatske na Tradicionalnom pohodu na najviši vrh – Zarin, visok 828 m/nv. Pohod organziramo prvi vikend u travnju. Ove godne organizirali smo 6. po redu, a 2011. smo dobili visoko priznanje HPS-a za najboljeorganzirani Pohod te godine u Hrvatskoj.
Markirali smo stazu na Staro Brinje, 848 m/nv. Na vršnoj stijeni Starog Brinja pokojni je Krešimir Milas postavio 5 alpinističkih smjerova, ocjene od 4a do 6b.
U suradnjii sa speleološkim odsjekom HPD „Željezničar“ iz Zagreba koji rade na istraživanju jedne od špilja na našem poručju, špilje Siničići, nastojimo taj vrijedni speleo-objekat učiniti dostupan javnosti.
Surađujemo s lokalnom zajednicom u organiziranju događanja za stanovnike(jedna od akcija je prošle godine 3. ispraćaj Stare godine u podne).
U našem kraju postoje vrijedni povjesni i kulturni spomenici koje nastojimo približiti svima koji dođu. Jedan od najvrijednijih je trokatna kapela Presvetog Trojstva iz 14. stoljeća na starom gradu Sokolcu u centru Brinja,spomenik nulte kategorije.

O NALJEPNICI
Znak Društva je stilizirani obris Škamnice sa sokolom koji drži Sokolac (stilizirani znak Brinja) i 1934. godina, uokviren krugom. Taj uokvireni dio je plavo-zelene boje. Uz obod kruga napisano je PD „Škamnica“ Brinje uokvireno krugom i smeđe je boje.