11.12.2022.

Radosno sam obznanila bratu da idem na svoje prvo izletništvo misleći da znam kamo idem. I tad me upitao „A koja Ravna Gora?“. Zar ih ima više?

The answer was yes.

Moja prva lekcija u izletnicima: postoje dvije Ravne Gore u Hrvatskoj. Solidan početak.

Naše odredište bila je Ravna Gora u Zagorju, pored Trakošćana.

Ekipa koja je brojala 28 osoba željnih planinarenja i dobre zabave našla se ujutro kod Hotela Trakošćan.  Sunce se sramežljivo naziralo iza sivih oblaka, a temperatura se vrtila oko ništice. Snijeg posvuda – predivan početak dana! Nakon prebrojavanja članova ekipe i spoznaje da jednostavna matematika i nije tako jednostavna kad se radi o pustolovima koji ne mogu stajati mirno na jednom mjestu, uputili smo se na kružnu stazu dužine cca 11 km koja nas je vodila do vrha Ravne Gore (694 m). Lokalni retriver nam se pridružio u pohodu i pratio nas u stopu. Neko vrijeme je i predvodio kolonu, mogao bi biti turistički vodič.

Šumom je odjekivao zvuk pljuskanja blata i škripanja snijega. Simfonija za moje uši. Stabla su nas s visine gađala grudama u glavu. A možda smo se i mi preglasno smijali pa sami umalo pokrenuli lavinu. Nitko nije ozlijeđen, tvrdi smo mi orasi. Uz prekrasne bijele prizore u šumi i dobru zezanciju sve se lako preživi, pa i pokoji udarac od majke prirode.

Pogled s vrha ostavio nas je bez daha. Gotovo jednako kao i sam uspon.

Po dolasku u planinarski dom, ekipa je navalila na tople obroke da povrati snagu nakon uspona. Neki su se zalijepili uz kamin u kojem je pucketala vatrica. Hrana je bila ukusna, a ekipa nasmijana i vesela.

Omamljeni toplinom Filićevog doma, pomalo pospani odvažili smo se na spust koji nas je vrlo brzo razbudio. Išli smo nekim dijelom kojim se ne preporuča ići kad su ovakvi vremenski uvjeti, ali šta’š. Malo adrenalina za desert nikome ne škodi. Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine. I snijega. I blata. Nekoliko guza je poljubilo snijeg, nekoliko zaglibilo u blato, a neki su odradili intenzivni trening hodanja u niskom čučnju. Bilo je klizanja po snijegu i surfanja po blatu, ali na kraju smo svi stigli živi na početnu točku.

Sve u svemu, prekrasan prvi izlet, s nestrpljenjem iščekujem nove avanture. Divni ljudi i divna priroda. Idemo dalje, ekipo!

Autorica teksta: H.M.

Fotke: A.L.