16.9.2023.

Ispred Čmaraka
Izvidnica stadoše.
Nedoumica.

Na proplanku tom,
Izletnici leže svi.
Sendvič i pelin.

Ponad studentskog grada
sjeli na pivu.
Ajla: Poklopci!

Gle gojzerice nove
Na nogama tim.
Niti jedan žulj.

Autorica: A.-M.B.


U subotu rano krenuli smo mi,
Na izlet avanturistički, većinom su bili spremni svi.
I tako naša školica je krenula,
Naša grupa nije krivo skrenula.

Gorščica prva naša stanica bila,
Pjevušili smo pjesme, svi bili vesela družina.
Put težak nije bio.
I svaki planinar prošao je svoj dio.

Malo mamurna sam ja bila,
Valjda nisu skužili, podmukla sam ja lija.
Nastavili smo stazom do Lipe drage,
I skoro je došao kraj naše sage.

Izlet je bio kratak, ali sladak kao med,
S metlama iza tebe, uvijek je red.
No metle pričat nisu stale,
Ali zato ne misliš na muku, jer pozornost su krale.

I tako je prošao izlet prvi,
Uzbuđenje u nama vrvi.
Izletnici, hvala vam na ovom danu,
Još vam nijednu nisam našla manu.

Autorica: Osoba Koja Nije Pjesnik (A.T.)


Krenuo je Plaško 2023.! Prvi (testni :)) izlet je bio na dobroj staroj Medvednici. Doduše, staza za koju većina nas nikad nije čula, ali, mislili smo si, koliko teško može biti? Pa to je samo 18 km u planiranih 6 sati planinarenja. Okupili smo se ispred škole u Vidovcu u 7:45, podijelili se u 3 grupe, napravili ratni plan i krenuli u testiranje novih gojzi (i kondicije). Prije uspona nas je lokalni striček upozorio da izbjegavamo 3 opasne životinje: divlje svinje, poskoke i krpelje. Srećom, prvog nismo sreli, na drugog nismo stali, a trećeg nismo pobrali. Onda je krenulo penjanje i naša je izvidnica radila tako dobar posao da smo krenuli prilično nadobudno. Naravno, usprkos prethodnim upozorenjima da je početak nešto strmiji (jer kaj je to nama) pa je prva pauza savršeno sjela. Vrijeme je divno, livada k’o iz snova. Neki se suše na suncu, neki uživaju u hladu. Šokantni uspon je već pao u zaborav, sve dok nisu krenuli prvi taktovi (sad već dobro nam znanog) rekvijema – These boots were made for walkin’. Nancy je završila s pjesmom, mi sa sendvičima i paprikom, pa smo kao dobri i poslušni plaškolarci nastavili dalje. Nakon uspona je došlo malo blažene kol’ko – tol’ko ravnice i uz čašicu razgovora ubrzo se pojavio cilj. Smjestili smo se ispred kapelice na divnoj livadi, odmah ispod planinarskog doma ”Lipa”. 

Raširili smo podloške i sebe po travi i uživali u sat vremena druženja i gableca. Osvježeni i odmorni, krenuli smo u povratak nizbrdo i po povratku shvatili da smo stazu završili u rekordna 4 sata! Malo je reći da smo zaslužili 5+, pa su nas ”odrasli” (aka senior planinari) za nagradu odveli na sladoled od hmelja u Grad mladih. Naš mali razred od 50ak juniora zauzeo je cijela 4 velika stola na opće oduševljenje dežurnog konobara. Čak je palo i malo žive muzike!

Autorica: N.F.


Prvi izlet, prvog vikenda školice. Rano ustajanje u subotu nije bio problem iako je bilo pospanaca, neću imenom. haha. Sastanak i okupljanje u 7:30 ispred OŠ Vidovec. Usputno upoznavanje pospanih lica i uzaludni pokušaj memoriranja imena. Polazak je bio nešto iza planiranog vremena, 15ak minuta kasnije radi prvog odmorišta i zagrijavanja uz “gorki” Badelov u lokalnoj birtiji. Uspon u prvoj polovici je bio nešto zahtjevniji po stazi 25 prema Vitelničkom zdencu (koji ipak nismo locirali), u odnosu na ostatak puta, uz jednu kraću pauzu od 10ak minuta. Iako nisam bio dio izvidnice, znatiželja je bila jača pa sam se krpao usputno da uhvatim, a i dam pokoji savjet. Kratki odmor kod Kaptolske lugarnice, a zatim nastavak puta transverzalom prema PD Lipa. Cijelim putem nas je poslužilo dobro vrijeme tako da su uz manji ruksak bili dovoljni kratka majica i kratke hlače te sportske tenisice. Povratak nakon odmora kod PD Lipa je išao stazom 29 i zatim 27 prema Motikima odnosno Čmarcima (slikanje uz tablu Čmarci je bilo neizbježno za grupu 3 haha). Povratak oko 14 sati do OŠ Vidovec. Kako smo završili izlet prije nego je bilo planiran, druženje smo nastavili u Studentskom gradu. Netko duže, netko kraće. Eto ukratko, jako dobar odabir staze za prvo druženje.

P.S. Družina je za svaku pohvalu. Pozdrav!

Autor: Z.O.