12. – 13.11.2022.

Autorica: L.B.


Vikend 12. i 13. studeni 2022. bio je rezerviran za veliko finale Planinarske škole 2022. u organizaciji PD Izletnik. Naime, ovaj vikend morali smo proći završni ispit opće planinarske škole. Moram priznati da me uhvatila nervoza zadnjih nekoliko dana pred odlazak na ovaj izlet. Krenuli smo u subotu ujutro u dobrom starom terminu 7,00 pokraj koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i moram priznati da će mi nedostajati ovaj ritam koji smo uhvatili zadnja dva mjeseca s odlascima svaki vikend na neki izlet. U razgovoru s ostalim školarcima u autobusu na putu za planinarski dom Jankovac u Parku prirode Papuk, saznajem da i drugi školarci dijele moju nostalgiju. U autobusu smo vježbali vezanje čvorova, a što je sastavni dio ispita koji nas je taj dan čekao.

Po dolasku u planinarski dom Jankovac, smjestili smo se u sobe. Moram priznati da je ovaj planinarski dom do sada najljepši dom koji sam posjetila i drago mi je da je izabran za kraj naše škole. Raspoređeni smo po grupama i kreće naš ispit. Moja grupa je bila grupa broj 1 te smo za početak morali odraditi ucrtavanje kontrolnih točaka u kartu, a koje ćemo u dijelu ispita koji se zove orijentacija zatim uz pomoć kompasa i izračunavanja azimuta pronalaziti u prirodi oko planinarskog doma.

Tijekom orijentacije moju grupu pratila je gospođa Nada iz Hrvatskog planinarskog saveza, a koja je bila prisutna kako bi kontrolirala je li naš ispit odrađen prema pravilima Hrvatskog planinarskog saveza. Nakon što smo prikupili pečate na svim kontrolnim točkama, za moju grupu krenuo je dio ispita na kojem nas se ispituje znanje vezanja planinarskih čvorova. Moram priznati da mi je ovo bio najstresniji dio ispita i u tom trenutku bilo mi je drago da sam sve čvorove ponovila tijekom vožnje autobusom do Jankovca. Na kraju, uslijedio je treći dio ispita – ispitivanje teorijskog znanja polaznika škole. Na ovaj način svaki polaznik škole bio je ispitan tijekom subote.

Prilično izmoreni jedva smo dočekali večeru koja nas je okrijepila i nakon koje je počela priprema za večerašnju zabavu povodom završetka planinarske škole s tematikom „Disko sedamdesete“. Bilo je nevjerojatno gledati koliko su si i ženske polaznice i muški polaznici ove škole dali truda da ispoštuju temu ove zabave. Bilo je tu svega, od trapez hlača i crop topova, preko šarenila i hippy detalja do šljokica i afrofrizura.  A najbolji dio je uređenje unutrašnjeg prostora koji je izgledao kao da si zaista ušao u vremenski stroj i ispao u lude sedamdesete, a za što moram pohvaliti starije članove PD Izletnika jer su se lijepo potrudili. Zbog svega ovoga, zabava je bila genijalna i potrajala je do ranih jutarnjih sati.

Budući da mnogi od nas cijelu noć zapravo nisu spavali, sutra se na Češljakovački vis popelo samo par najvećih entuzijasta, a preostala većina je cijelo jutro lagano upijala kasnojesensko sunce ispijajući kavu na terasi planinarskog doma i uz laganu šetnju prirodom. Pred odlazak za Zagreb napravili smo zajedničku fotografiju ove generacije školaraca zajedno sa svojim voditeljima te kada su nas ispraćali na bus većini je bilo žao što je ova avantura zvana Plaško 2022. završena. Međutim, nadam se da je za većinu nas ovo početak ljubavi prema boravku u planinama.

Autorica: M.A.


Autorica: K.S.