6.1.2023.

Za osobu koja nije ljubitelj planinarenja i koja se godinama opire ičemu te vrste, prvi ju je produženi vikend nove godine dočekao u neočekivanom habitatu- ispred LD Muljava, petstotinjak metara ispod Petrovca i Spomenika ustanku te u društvu 30-ak veselih planinara koji imaju razumijevanja za akademsku četvrt. Polazak 9:15 s ciljem posjeta Spomeniku ustanka naroda Banije i Korduna i uživanju u živopisnim šumskim krajolicima Petrove gore.

Ono što kao planinar-amater mogu reći jest da smo ka Spomeniku krenuli jednim putem, a vratili se natrag drugim. Prvo smo išli uzbrdo do Spomenika, malo ravno, a onda nizbrdo k početnoj točci.  Društvo su nam putem pravila tri slatka šašava psa, od kojih smo jednog stalno tražili i zazivali, drugog nosili i trećeg koji se ponašao uzorno državši uredan pješački tempo.

Petrova se gora nekad nazivala Gvozd što znači šuma. Nakon velike bitke između mađarske vojske na jednoj strani i hrvatske vojske pod vodstvom kralja Petra Svačića na drugoj strani, na toj je gori u 11. stoljeću poginuo hrvatski kralj Petar Svačić po kome je i gora dobila ime. I iako je nažalost Petar tamo došao svome kraju, gora je 6.1.2023. obilježila i neke početke. Naime, tog nam se dana na Petrovoj gori pridružila i grupica planinara iz Topuskog koja je na Novu godinu osnovala PD Topusko i izabrala Petrovu goru kao svoju prvu planinarsku destinaciju.  U konačnici i autor je ovog teksta svoj prvi izlet s PD Izletnikom uprisutnio „kod Pere“. 

A ono što je „kod Pere“ danas popularno i poznato i zbog kojeg se vrijedi zaputiti u tom smjeru, monumentalni je Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna koji je svoje mjesto zauzeo na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore. Spomenik je projektirao i, cijelo desetljeće, gradio poznati kipar Vojin Bakić. Arhitektonsko remek djelo od armiranog betona i nehrđajućeg čelika završeno je 1982. u spomen 300 srpskih seljaka koji su se borili protiv ustaša na Petrovoj gori. U unutrašnjosti se nalazio muzej sa stalnom postavom o Narodnooslobodilačkoj borbi tamošnjeg naroda i raznim izložbama, a oko glavnog objekta nalazili su se rekreativni prostori. Danas cijelim kompleksom kao da struje duhovi nekog drugog vremena, a tog je sunčanog, siječanjskog dana strujala i hrvatska muzika većinom u izvedbi Dalmatina koju je osigurao PD Topusko.

Kratko smo jednodnevno druženje završili vertikalnim spustom ka LD Muljava na kojem sam naučio da u planine i gore ne valja ići bez “šćapova”. Srećom, svi smo se sigurno spustili na gulaš, pljeske, tjesteninu s gljivama i druge ukusne zalogaje.Na kraju, poželio bih svima članovima PD  Izletnik veselu, sunčanu godinu, ispunjenu dobrim društvom i lijepim uspomenama baš kao što je to bio i naš izlet, 6.1.2023. u Petrovu goru, s polaskom u 9:15.

Autor: J.Š.