Zapisnik
Izvješće Pečenkijada
Datum | vrijeme | Organizator sastanka: PD Izletnik
Podnositelji izvješća
Ana Goršeta
Izvješće s puta
Polazak: 8:00
Trajanje: dva dana i jedna noć
Izvješće:
Fantazija: druženje članova planinarskog društva koje ne uključuje osmosatno pješačenje i mučenje s preteškim gojzama.
Realnost: „Pečenkijada“, natjecanje u pripremanju pečenke u organizaciji motorističkih klubova na kojoj je tradicionalno i PD Izletnik kao glavna zvijezda susreta. Od jutra, kada je planiran dolazak u 10 sati, polako se počinju skupljati redovni i pridruženi članovi Izletnika. Euforija, koju dodatno potiče zvuk motora, obuzima već pri izlasku iz auta. Magla koja je obavila Slavonski Brod nije imala šanse i vrlo brzo svaki komad odjeće postaje suvišan. Organizacijski odbor već je tamo i sve pripremne radnje su poduzete kako bi ostali bezbrižno naprosto uživali. Mali praščić već se u 10 ujutro zarumenio jer jako je bitno na vrijeme poslužiti pečenku kako bi žiri mogao dati svoju prestručnu ocjenu o kvaliteti. Pečenka je bila gotova na vrijeme i servirana na pladnju s tolikim ukusom i elegancijom da je teško bilo uopće i dirati u isto no žiri obuzet mirisom i sjajem mesa nije dugo čekao da navali na pečenku. Kada je završio taj službeni dio krenula je prava zabava. Piknik na obali rijeke Save uz rijeku piva, rakija i ostalih osvježavajućih pića. Pečenka je bila toliko ukusna da se nitko nije mogao suzdržati od poslijepodnevnog odmora. Kada se krv vratila iz želuca u mozak preselili smo se svi skupa na obalu uz zvuke muzike. Vrlo brzo muški članovi, vrlo poduzetni i ne gubeći vrijeme, složili su logorsku vatru oko koje se formirao divlji ples i neopisiva zabava. Navedeno nije jenjavalo satima. Kasno u noći bilo je vrijeme da se preselimo u planinarski dom gdje je bio organiziran smještaj. Vrlo topla i slatka kućica čekala je na nas umorna „planinare“. Fešta se preselila za šank planinarskog doma, a priča se da su se zvukovi te divne melodije čuli do samog centra Slavonskog Broda. Dan danas priča se o onim Purgerima koji su došli i osvojili. U nedjelju ujutro na meniju je bio, naravno ostatak odojka, što je bio pun pogodak nakon opisane večeri. Organiziran je još izlet preko granice kako bi se sve zaokružilo te je ekipa došla u Zagreb svojim kućama, punih želudaca i napunjenih baterija i s divnim uspomenama, u kasnijim večernjim satima.
Ana Goršeta