O DRUŠTVU

Planinarsko društvo “Zagorske steze” osnovano je 25. 04. 2003. godine na osnivačkoj sjednici skupštine u Zaboku, sa ciljem bavljenja planinarskim aktivnostima svih vrsta, popularizacijom planinarstva među djecom i ostalim građanima, širenjem znanja o biljkama i životinjama, te organizacijom planinarskih izleta.
Društvo promiče planinarsku etiku i ekološki prihvatljiv i održiv odnos prema prirodi, suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom i srodnim društvima.
Organizira i vodi pronalaženje novih i održavanje postojećih planinarskih putova, te ostale aktivnosti od interesa za članove društva.

Vodička djelatnost i planinarska škola
PD „Zagorske steze“ redovito šalje na obuku svoje vodiče i markaciste, tako da trenutno ima četiri školovana vodiča, više markacista i četiri vodiča pripravnika. U 2012. godini organizirana je Opća planinarska škola prema programu HPS-a koju je uspješno završilo 40 polaznika.

Planinarski pohodi
2003. godine krenulo se s prvim pohodima gotovo svakog tjedna da bi se broj pohoda tijekom 2004. zaustavio na brojci od 50 uspješnih pohoda godišnje. Ni 2005. godine tradicija nije iznevjerena, tako da su se obišla mnoga planinarska odredišta, kao što su svi vrhovi Sjevernog Velebita i dijela Srednjeg, Dinara, vrhovi riječkog okružja, Učka, Mosor, Biokovo, vrhovi u Gorskom kotaru i mnoge drugi, a od vrhova izvan Hrvatske osvojeni su Grossglockner, Grossvenediger, Triglav, Turska gora, a pohodila se Brežiška pot i Boč. Istom dinamikom nastavlja se organizacija pohoda i izleta i sljedećih godina tako da je tijekom desetogodišnjeg postojanja Društva uspješno realizirano petstotinjak različitih pohoda.

Informiranje javnosti i članstva
Od 20. 12. 2004. Planinarsko društvo „Zagorske steze“ posjeduje i svoju internetsku adresu www.pd-zagorske-steze.hr na kojoj članovi Društva sami uređuju i održavaju stranice putem kojih obavještavaju članove i sve zainteresirane o pohodima i akcijama, a ujedno pružaju uvid u sve svoje dosadašnje pohode putem fotogalerija i planinarskih dnevnika. Isto tako, objave se mogu pratiti u našem planinarskom ormariću na Trgu K. Š. Gjalskog u Zaboku odakle redovito polazimo na pohode, kao i na Facebook stranici Steza. Redovite tjedne najave i izvješća s pohoda mogu se čuti na valovima Radio Zaboka i Hrvatskog katoličkog radija u emisiji Zovu nas planine. Radio Kaj također u subotnjoj emisiji Napokon vikend prenosi naše obavijesti. Od ožujka ove godine organiziraju se i planinarska druženja na Piclju svakog ponedjeljka od 17 sati kako bi članovi izmijenili svoja iskustva, doživljaje i fotografije u ugodnom prostoru planinarske kuće.

Ekološka inicijativa
Društvo promiče planinarsku etiku i ekološki prihvatljiv i održiv odnos prema prirodi u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom i srodnim društvima. Jedna od djelatnosti u programu je i „Ekološka inicijativa na zagorskim bregima“ pa je stoga Društvo organiziralo i sudjelovalo u akcijama uklanjanja glomaznog otpada i saniranja divljih odlagališta na zagorskim bregima te uklanjanju ambrozije na području grada Zaboka.

Planinarska kuća Picelj i Poučni park
Na izvanrednoj sjednici 19. 01. 2005. donesena je odluka o kupnji 5000m2 zemljišta na „Piclju“ iznad Gubaševa. Na zemljištu je tijekom proteklih godina vlastitim snagama izgrađena planinarska kuća s pratećim autohtonim arhitektonskim i hortikulturalnim uređenjem, ujedno i kontrolna točka „Zagorskog bregovitog puta“. Poučni park podijeljen je na 60 parcela koje se ugovorom daju u petogodišnji zakup zainteresiranim građanima i tvrtkama. Uvjet za korištenje je sadnja i održavanje autohtonog drveća i bilja. Na taj je način posađeno oko 60 stabala te stotinjak različitih biljaka. U planu je uređenje preostalih parcela i okoliša doma u skladu s idejom očuvanja drveća i raslinja zagorskoga kraja. Naše Planinarsko društvo svoj Dan društva tradicionalno proslavlja 22. travnja i povezuje s Danom planeta Zemlje te na taj dan poziva sve građane na Picelj kako bi razgledali Arboretum uz stručno vodstvo. Planinarska kuća Picelj, koja je proglašena najboljom planinarskom kućom u 2012. godini prema odluci HPS-a, otvara svoja vrata svim planinarima i ljubiteljima prirode.

O NALJEPNICI

Znak Društva je pravokutno-elipsastog oblika, unutar kojeg je lik lava i grifona srebrne boje, koji drže cvijet visibabe, na vinsko crvenoj boji. U gornjem dijelu piše P.D. „Zagorske steze“, a u donjem dijelu Zabok.
Grb je djelomično preslika grba Grada Zaboka (kruna/kaciga je zamijenjena visibabom). Osnivanje PD-a Zagorske steze

Planinarsko društvo „Zagorske steze“ osnovano je 25. travnja 2003. s ciljem bavljenja planinarskim aktivnostima svih vrsta, popularizacijom planinarstva među djecom i ostalim građanima, širenjem znanja o biljkama i životinjama, te organizacijom planinarskih izleta. U lipnju 2003. Društvo je učlanjeno u Hrvatski planinarski savez, Planinarski savez Krapinsko-zagorske županije i Zagorski planinarski put.

Uređenje pješačkih staza i planinarskih putova
U skladu s imenom društva, dio aktivnosti usmjeren je na revitalizaciju zagorskih bregova, uređivanjem planinarsko-pješačkih staza. Prednost je dana bregovima koji gravitiraju turističkim središtima te zanimljivim povijesno-kulturnim destinacijama.
Američka organizacija AED, „Academy for Educational Development“, u sklopu programa potpore nevladinim udrugama, odbrala je projekt Zagorskih steza pod nazivom „Toplički pješački prsten“, nakon čega se pristupilo uređenju staza oko Krapinskih Toplica u svrhu rehabilitacije srčanih bolesnika. Staze Topličkoga prstena primjerene su ljudima sa srčanim poteškoćama i provjerene od strane liječnika poznatih u svijetu.
Tijekom 2003. i 2004. godine uređene su i markirane četiri staze između Zaboka i Krapinskih Toplica, djelomično je markirana staza Zabok – Brezovica, a sva planinarska društva koja žele pohoditi staze „Zagorskog bregovitog puta“, mogu se javiti našim vodičima koji će ih rado povesti i još neobilježenim stazama kao što je vrlo atraktivna staza Sutinske Toplice – Sv. Vid – Sv. Križ Začretje.
U kolovozu 2004. godine Društvo preuzima obvezu uređenja i održavanje staze na Sjevernom Velebitu od Zavižana do Malog Rajinca, što je već do kraja kolovoza iste godine i učinjeno te se staza i dalje redovito održava.