O DRUŠTVU

Planinarsko društvo Vrbovec osnovano je na prvoj osnivačkoj skupštini dana 6. lipnja 1975. godine. Pokretači ideje o osnivanju društva bili su Mijalić Jadranko, Zukanović Krešo i Petrunić Mladen. Za predsjednika društva bio je izabran Mijalić Jadranko, za tajnika društva Zebić Boris, a blagajnik je bio Bešan Stjepan.
Društvo je osnovano s ciljem promoviranja planinarstva i planinarskog duha, upoznavanja ljepota prirode i planina, markiranja staza i planinarskih putova, sudjelovanja u izgradnji planinarskih domova, organiziranja planinarskih izleta, prvo rekreativnog tipa, a kasnije i težih i zahtjevnijih pohoda.
U to vrijeme društvo je brojalo 31 člana. Aktivni članovi su bili, osim upravnog odbora, Duron Zvjezdan, Pišćetek Jasenka, Kos Stjepan, Jonjić Milivoj, Srebačić Željka, Petrunić Zlatko, Džaja Zlatko, Delić Pero, Drvenkar Željko, Čaušević Vlado, Antonić Ivica, Jonjić Milena, Ruga Velimir, Šala Marijan i Kolundžija Dušan.
Nakon stanke od nekoliko godina u Vrbovcu se ponovo rađa ideja o obnavljanju planinarstva, a glavni nositelj te ideje je Željko Gubijan i danas vrlo aktivni član društva i njegov blagajnik od 2005. godine. Osamdesetih i devedesetih Željko Gubijan je i predsjedao društvom, organizirao izlete i obavlja većinu aktivnosti vezanih uz vođenje Planinarskog društva Vrbovec.
Godine 2005. na mjesto predsjednika izabran je Dubravko Stipnček, dugogodišnji aktivni član društva, planinar koji je pohodio Mont Blanc, Everest trekking, Maroko, a naše planine, osobito Velebit pohodi konstantno. Organizirao je puno jednodnevnih i višednevnih pohoda za članove društva u Hrvatskoj, a i susjednim državama. Tajnica društva u to vrijeme bila je Nevenka Jakuš, dok Željko Gubijan postaje blagajnikom društva.
Današnjih dana PD Vrbovec broji oko 60 članova i to iz više županija. Organizira godišnje po nekoliko višednevnih izleta, među kojima je tradicionalni izlet za Veliku Gospu i doček nove godine, više jednodnevnih izleta, kao i po nekoliko višednevnih planinarenja bilo na hrvatske planine ili planine u inozemstvu. Osim izleta baziranih na planinarenju društvo organizira i pohod vrbovečkim bregima i goricama u vrijeme održavanja manifestacija Kaj su jeli naši stari. Društvo organizira akcije čišćenje okoliša za vrijeme akcije Zelena čistka. Društvo je aktivno i društvenoj zajednici, te sudjeluje u aktivnostima pod pokroviteljstvom Grada Vrbovca, TZ Vrbovec, POU-a Vrbovec i dr. Predsjednicom društva na skupštini 2011. postaje Anica Hrlec, a tajnikom društva Đuro Leščić, a blagajnik je i dalje Željko Gubijan. Godine 2015. produljeno je povjerenje predsjednici, tajniku i blagajniku društva.
Cilj društva je popularizirati ljepote hrvatskih planina, podizanje svijesti o čuvanju prirode, važnosti rekreacije i izleta u prirodu te povećati broj aktivnih planinara u Vrbovcu i okolici.

O NALJEPNICI

Naljepnica PD Vrbovec nastala je kao znak koji će planinari PD Vrbovec ostavljati na planinarenjima diljem lijepe naše i naših planina, planinarskih domova kao i planinarenjima izvan nje.
Naljepnica je okruglog oblika, samoljepljiva, s karikaturom planinara koji se penje na planinu u punoj planinarskoj opremi: gojzericama, derezama, cepinom, štapom, šeširom na glavi, osmjehom na licu sljedeći okruglu planinarsku oznaku. Planina nije imenovana. ni obrisima definirana. već daje na mašti promatraču i penjaču da se uspne na destinaciju koju želi.
Na njoj se nalaze osnovni podaci o PD Vrbovcu: naziv i Internet domena. Tiskana je u 200 primjeraka koji su brzo potrošeni jer izleta i planinarenja članova društva ima puno, kako u zemlji, tako i inozemstvu. S našim planinarima i naša naljepnica putuje svijetom.