O DRUŠTVU

Planinarsko društvo “Đakovo” osnovano je 19. siječnja 1979., a idejni začetnik i prvi predsjednik, kasnije i dugogodišnji tajnik, bio je Miro Lay – organizator mnogih planinarskih pohoda i tada najveći zaljubljenik u planine i planinarenje u đakovštini i šire. Ideja o osnutku društva isprepliće se s idejom o organiziranju pohoda na Kilimanjaro, prve visokogorske ekspedicije koje je organiziralo neko PD iz Slavonije. Ideja je uspješno oživotvorena u ljeto 1981.
Uz domaća i susjedna brda i sredogorja, koja često posjećuju, visoka gorja su đakovačkim planinarima ostala do danas privlačna i posjećuju ih rado, koliko dopušta slobodno vrijeme i financijske prilike. Brojni su izleti na vrhove iznad 2000 m nadmorske visine upisani u dnevnik aktivnosti: mnogi dinarski i alpski vrhunci, Olimp, Tatre, Karpati, Pirineji pa sve do “bisera” iznad 4000 m: Mt Blanc, Kilimanjaro,Visoki Atlas, Ararat, Elbrus, Aconcagua , Mt. McKinley, Licancabur, Chanchani, Bishorn, Gran Paradiso… neki u više navrata, kako su stasale nove generacije.
Unazad petnaestak godina došle su i nove aktivnosti. Vrlo uspješno djeluje penjačka sekcija na umjetnom penjalištu, napravljenom vlastitim snagama, kao i na prirodnim stijenama u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Biciklistička sekcija također organizira lijepe izlete ali najviše služi održavanju kondicije. Već tri godine zaredom, sredinom lipnja, organiziramo dobro posjećeni amaterski triatlon na Boroviku.
Dva puta smo bili domaćini Sleta planinara Slavonije a pripremamo se za 2019.god. u čast naših 40 godina postojanja.
Od 1982., kada smo ju otvorili, planinarska kuća Borovik pruža utočište, nama i našim prijateljima, od civilizacije i mobitela. Upravljamo i skloništem na Ograđenici (Sr. Velebit).
Planinarske škole održavamo prema potrebi, markacisti i vodiči djeluju aktivno a imamo i aktivne spašavatelje u HGSS stanica Osijek.

O NALJEPNICI

Znak, logo, PD Đakovo u prvih 20 ak godina je bio jednostavan: oblik planinarske markacije s kružno upisanim nazivom na središnjem bijelom krugu. Današnji znak je nastao krajem devedesetih. Uz jasnu simboliku gorja svih visina, kojima stremimo i markacije koja nas kroz njih vodi, središnje mjesto zauzeo je simbol tornjeva naše katedrale, nedvojbene odrednice pripadnosti Đakovu. Tekst “Croatia” nije sastavni dio znaka nego je dodan radi ljepljenja izvan Hrvatske. Autor je Otmar Tosenberger, u vrijeme nastanka znaka predsjednik društva.