Od nule do (M)Učke, pa na karneval

Rekli su mi da će biti bolno… Drugi su rekli da će mi biti lijepo… Treći su rekli da će sve biti OK ukoliko se opustim i prepustim. Nisam znao što vjerovati dok mi se to napokon nije dogodilo: moj prvi put sa PD Izletnikom.

Na putu prema gore

Pokret i upoznavanje ekipe je bio u Cugu, legendarnoj birtiji iza glavnog kolodvora, gdje smo nakon par ispijenih kava, detaljnog prolaženja logistike i utvrđivanja plana puta krenuli za Mošćeničku dragu. Na lokaciji nas je čekao nadobudni Erik gdje smo se svi okupili i nakon par napitka osvježenja krenuli u najavljeni pohod.

Arhivska fotografija: hrabri planinari PD Izletnik i pokoja zalutala duša

Predvođeni budućim predsjednikom Nemanjom, kročili smo prema vrhu Učke, obasjani suncem uz poticaj vjetra u leđa. Naš vođa nam je priredio i iznenađenje te nas je odveo do slapa kojem sam, osupnut njegovom ljepotom, zaboravio ime. Tamo smo napravili kraću pauzu, istražili okoliš te se vratili na pohod prema planu. Paralelno s nadmorskom visinom, mijenjao se i okoliš te smo ubrzo počeli koračati po bijelom pokrivaču koji nas je pratio do samog vrha. Učka, kao da joj je smetalo što je želimo osvojiti, nam je priuštila nemilosrdno šibanje vjetrom. Nismo se dali obeshrabriti te smo se počastili vidikom, pokojom kapljicom da se ugrijemo i krenuli spuštati prema domu Poklon uz veselu svjetlost tika na našim glavama.

Vrh Učke iz pozadine

Slijedi upoznavanje sa domaćinima, večera (još jednom, pohvale Geniju – nađite tom čovjeku ženu!), kratka zabava uz pojačanu hidrataciju organizma te napokon i počinak.

Ravno do dna

Drugi dan iliti dan povratka je protekao dosta brzo: nenaviknut na više nadmorske visine, autor ovog teksta je osjećao laganu omamljenost, no kolege planinari su mu kratili vrijeme pričanjem zanimljivih priča medicinske i političke (potkrepljene pouzdanim izvorima poput dnevno.hr) tematika uz pjesmu već zaboravljenih hitova ranih devedesetih.

Silazak se sastojao i od pokojeg uspona

Pohod završava kratkim predahom u Mošćeničkoj dragi gdje dio ekipe odlazi kući, a dio u Rijeku dati podršku kolegi Maroji (dotični je sudjelovao u povorci). S obzirom da se potonje ne odnosi na planinarenje, ovime završava i ovaj izvještaj.

S poštovanjem,

Valentin

Foto: Emil i Robert