14. – 15.1.2023.

Jutro 14. dana siječnja mnogim je planinarima donijelo puno veselja, uzbuđenja i vađenja vreće za spavanje s dna ormara. Probudite se i izvadite planinarske štapove – PD Izletnik slavi 8. rođendan! Neki su doživjeli i retraumatizaciju na sam spomen riječi “party” ili “proslava” prisjećajući se novogodišnje noći koja je mnogima ostala u mutnom sjećanju.

Svi znamo da su izletnici najbolji u planinarenju i partijanju, vrijeme je da se dokažemo i u Slavoniji – točnije, u Omanovcu. Došli smo na ideju organizacije Squatting Slav partyja u Planinarskom domu Omanovac i većina Slav entuzijasta pripremila je svoje adidas opravice, a neki su se snašli lijepljenjem bijelih traka na odjeću za obične smrtnike (citat: “Squatting Slav za siromašne”).

Prije nego je danje svjetlo obasjalo Zagreb, uputili smo se automobilima prema Planinarskom domu Omanovac. Uz mnogo kave i pjesme zagrijavali smo se za kružnu rutu dužine 14 km za koju smo planirali 6h hoda. Nakon gubljenja po cestama u Pakracu i uz staromodne načine navigacije (snađi se i pitaj lokalce) stigli smo do pitoresknog Planinarskog doma Omanovac na 655 mnv s kojeg se pruža prekrasan pogled. Vrijeme je bilo kao naručeno i jutarnje sivilo ubrzo je bilo zamijenjeno zlatnim sunčevim zrakama. Temperatura tek nešto viša od ništice. Nakon što smo se rasporedili po sobama i ostavili stvari, okupili smo se ispred Doma. Četrdesetak pustolovnih izletnika odvažno je krenulo u pohod koji je započeo spustom zbog čega smo naivno pomislili da će ovo biti jedan od lakših izleta.

“Barem će nam ostati dovoljno energije za Squatting Slav party večeras!”

Go to Omanovac, they said. It will be easy, they said.

Kako to obično biva, priroda nam je uskoro pokazala she means business i uskoro smo se susreli sa zahtjevnim usponima, minskim poljem i porušenim stablima koja smo (više ili manje) uspješno preskakali.

Ako je Slavonija ravna, mora da smo uboli u njezin najbrdovitiji dio.

I neka smo. Priroda je prelijepa, oduzima dah. Loša kondicija isto oduzima dah.

Šalu na stranu, bilo je među nama i onih koji su željeli malo izazova pa su se uspeli do najvišeg vrha i uživali u prekrasnim snježnobijelim predjelima. Poslije su se, naravno, hvalili cool fotkama. Neka, zasluženo.

Posljednji uspon bio je blag, ali dugotrajan i mnogima su u mislima bili za stolom i jeli večeru. Po dolasku u Dom, organizirale su se ekipe od kojih se jedna bacila na igranje društvenih igara, dok je druga mučila prvu nečim što su zvali sviranje i pjevanje.

Sve u svemu, kvalitetno provedeno vrijeme.

Kad je sat konačno otkucao 19 sati, svi su prekinuli svoje aktivnosti da pojedu večeru. Malo je reći da je hrana bila ukusna – tražio se tanjur više.

Nakon večere pojeli smo prefinu tortu da obilježimo rođendan PD-a Izletnik kako spada.

Zatim je uslijedila prava proslava – izletnici u adidas trenirkama, karaoke, društvene igre, plesanje, promili u krvi, padanje po podu. Legenda kaže da neki izletnici još uvijek imaju upalu kvadricepsa od toliko čučanja.

Still cool though.

Kad se šank na veliku žalost brojnih planinara zatvorio, uputili smo se u šupu gdje smo imali privatni VIP party s najboljim DJ-em u Omanovcu i šire.

Tulumarilo se do sitnih jutarnjih sati uz glazbu, ples i disko kuglu koja je dala VIP touch cijeloj priči.

Sljedeće jutro svi smo imali matching podočnjake i, nakon jutarnje kave, uputili se u različitim smjerovima.

Neki su posjetili spomenik u Jasenovcu i svratili na odličan burek (i hibrid pizze i bureka, tzv. pizzurek), drugi su se divili prekrasnim lipicancima, a bilo je i onih koji su si priuštili wellness nakon lude noći.

Sve u svemu, proslava vrijedna PD-a, proslava vrijedna ponavljanja.

Obilježili smo osmi u svom stilu. Mogu misliti što će tek biti sljedeće godine.

Tko preživi, pričat će.

Ekipo, najbolji smo! <3

Autorica: H.M.