izletnik

APDEJT:

Ukoliko, sukladno pozivu iz 2016. godine, želite da i Vaše društvo sudjeluje u ovom projektu, slobodno nam pošaljite materijal i/ili nam se javite.

Zbog drugih obaveza, kalendar cijelog projekta je pomaknut godinu i nešto unaprijed. Izložbu, izdavanje publikacije i generalno “lansiranje” projekta očekujte na proljeće 2018. godine. Biti će to jako dobro – samo nam je malo dulje trebalo:)

Hvala na strpljenju.

Uprava

Poziv za sudjelovanje
na projektu 
prikupljanja naljepnica
planinarskih društava i udruga

Planinarsko društvo “Izletnik”, u suradnji sa izdavačkom kućom “Meridijani”, poziva Vas na sudjelovanje u projektu kojemu je cilj prikupiti naljepnice svih planinarskih društava i srodnih udruga u Republici Hrvatskoj. Cilj projekta je ukazati na važnost i estetiku planinarskih naljepnica tako što ćemo ih učiniti dostupnima javnosti kroz internetski arhiv i galeriju, izložbe u više hrvatskih gradova te tiskano izdanje kataloga. Najbolje naljepnice, odnosno društva, po izboru javnosti i stručnog žirija, biti će bogato nagrađeni.

Planinarske naljepnice su vrijedna i zanimljiva posebnost planinarskih društava i srodnih udruga, planinarskih objekata te planinara i planinarske kulture generalno. Naljepnice kao takve, do sada nisu dobile zasluženu pozornost te ovim projektom želimo ukazati na važnost, ljepotu i raznolikost ovih malih okruglih komadića ljepljivog papira koji nose toliku simboliku i važnost. Povezuju nas sa matičnim društvom, poviješću, gradom, regijom, ali i ljudima, izletima, vrhovima, domovima i skloništima.

Plan nam je da, uz Vašu pomoć, do ljeta sakupimo naljepnice svih planinarskih društava i srodnih udruga u Hrvatskoj te ih, u prvom koraku, učinimo dostupnima javnosti kroz internetsku galeriju na stranicama društva „Izletnik”.

Nakon toga će vrijedne ruke i oči naših planinara, likovnih kritičara i izdavača raditi na izložbi koju ćemo u studenom organizirati u Zagrebu, te tijekom 2017. godine u Zavičajnom muzeju Ogulina, u sklopu planinarsko-alpinističke zbirke tog muzeja. Izložbe će pratiti i bogato opremljeni tiskani katalog. Ukoliko bude interesa, te uz vašu pomoć, izložba će gostovati i u drugim gradovima Hrvatske.

Prije same izložbe, a putem internetske galerije, organizirati ćemo i javno glasanje za najljepše naljepnice te bogato nagraditi planinarska društva i „glasače“.

Konačni nam je cilj da, nakon ovog projekta, imamo stalno dostupnu internetsku galeriju planinarskih naljepnica te tiskani katalog izložbe za uspomenu, a da originalne naljepnice i prateće tekstove doniramo planinarsko-alpinističkoj zbirci Zavičajnog muzeja Ogulin.

Plan aktivnosti je sljedeći:
Zaprimanje naljepnica i tekstova – do postavljanja internetske galerije
Predstavljanje internetske galerije – studeni 2016.
Glasanje planinarske i opće javnosti putem web galerije – prosinac 2016. i siječanj 2017.
Izložba u Zagrebu i predstavljanje kataloga izložbe – ožujak 2017.
Izložbe u Ogulinu i ostatku Hrvatske – tijekom druge polovice 2017.
Donacija naljepnica i materijala Zavičajnom muzeju Ogulin – krajem 2017.

Naravno, kako bismo ovaj plan proveli u djelo, potrebna nam je vaša pomoć. Sa ovom idejom smo kontaktirali i vaše planinarsko društvo ili udrugu. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo vas da nam pošaljete sljedeće materijale:

1. naljepnicu društva u najmanje tri (3) primjerka,
2. kratki tekst o Vašem društvu ili udruzi (povijest, aktivnosti, zanimljivosti; do 800 riječi),
3. kratki tekst o naljepnici (logotip, povijest, dizajn, zanimljivosti; do 400 riječi) te
4.
 potpisanu izjavu o ustupanju prava na korištenje poslanih materijala za ovu svrhu

na adresu:
Planinarsko društvo „Izletnik“
Sermageova 15
10 000 Zagreb

Također vas molimo da ovaj poziv i informaciju proslijedite svim zainteresiranim planinarskim društvima i srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj.

Pravovremeno ćemo vas obavještavati o sljedećim koracima projekta.

Za više informacija o pozivu, Planinarskom društvu „Izletnik“ i sva druga pitanja, slobodno nam se obratite na pdizletnik@gmail.com te putem internetske stranice, Facebooka ili Instagrama.

Srdačan planinarski pozdrav,
Planinarsko društvo „Izletnik“