O DRUŠTVU

15. veljače 1995. godine članovi inicijativnog odbora na Osnivačkoj skupštini u Čakovcu donose Odluku o osnivanju HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA „MEĐIMURJE“.
Iz zapisnika Osnivačke skupštine vidljivo je, da se osniva društvo koje će u svojim redovima okupljati članove koji se bave planinarenjem, speleologijom, alpinizmom i planinarskom orijentacijom.
Te prve 1995. godine novo društvo broji 76 članova, a za cilj prvog izleta odabrana je, kao što se dolikuje, naša mitska planina Velebit ili preciznije: Planinarski dom na Zavižanu. Od samog početka djelovanja društvo je vodilo brigu o svojim mladim članovima, pa je početnih nekoliko godina za njih organizirana većina društvenih izleta početnih godina. Ove 2015. godine ponovno smo intezivirali rad s djecom i mladima i to putem našeg ogranka mladih planinara u okviru Osnovne škole Prelog, tzv.”VRHEKI“ koji broji četrdesetak članova,kao i putem ogranka Srednje graditeljske škole Čakovec, koji broji trideset članova.
1997. godine grupa planinara, članova HPD „Međimurje“, prvi put se popela i na Triglav, 2864 metara visoku planinu u slovenskim Julijskim Alpama, po zahtjevnom putu preko „Praga“. Tim su pohodom počele organizirane ture društva u visoka gorja.
Odlično posjećene autobusne izlete društvo počinje organizirati 1998. godine,a slijedeće 1999. godine organizirana je i prva planinarska škola koju je uspješno završilo 42 planinara.Te godine društvo broji već respektabilnih 220 članova,od toga 107 mladih,najviše učenika osnovnih škola Orehovica i Prelog.Te godine po prvi put organiziran je i planinarski pohod „Planinarska noć u Medimurju” koji je prerastao u tradicionalni godišnji pohod na kojem u prosjeku učestvuje preko stotinjak planinara iz šireg okruženja.
Svih ovih godina društvo je nastavilo s organiziranjem odlično posjećenih autobusnih izleta – jednom mjesečno- na kojima prosječno sudjeluje 40 planinara.
Ujedinjeni narodi su 2002. godinu proglasili „Međunarodnom godinom planina”. HPD „Međimurje” je tom prigodom organiziralo šesteročlanu ekspediciju na drugi najviši vrh Europe, 4810 m visoki Mont Blanc, u veličanstvenom gorskom masivu u francuskim Alpama.
Uz i nadalje dobro posjećene autobusne izlete 2004. godine, bilo je i izleta za „zahtjevnije” planinare.Te godine izletom na izvor Mure i 3076 metara visoki Grosse Hafner u Austriji, počele su se organizirati planinarske ture na vrhove iznad 3000 metara. Slijedećih godina pohodili smo 3525 metara visoki Ankogel, Monte Vioz, Petzek, Johannisberg, Grossevenediger…itd
Naš peti, deseti i petnaesti rođendan obilježili smo izdavanjem prikladnih biltena u kojima uz pregršt planinarskih anegdota i humora, planinari opisuju svoje doživljaje, utiske i zapažanja u planinama. Svoj dvadeseti rođendan 2015. godine obilježili smo izdavanjem fotomonografije „Priča o dvadeset godina HPD „Međimurje”, koja je uz ostalo bogato ilustrirana i fotografskim radovima članova društva.
Sve ovdje navedeno, samo je kraći i šturi pregled djelovanja Društva. Bilo je tu i puno više aktivnosti. Organizirana su planinarska predavanja, izložbe, brojne dokumentarno-filmske projekcije naših članova, bilo je tu i pravih alpinističkih podviga, kao npr.zimski usponi na Triglav i Jalovec, te još pregršt lijepih događaja i aktivnosti koje se i dalje odvijaju u okviru našeg Društva. Društva u kojem je svaki član dio naše velike planinarske obitelji, u koje ste i vi pozvani i dobrodošli.
U sadašnjosti Društvo broji dvijestoipedeset članova, i dalje, i nakon dvadeset godina, istim žarom organizira za sve svoje članove lijepe i nezaboravne planinarske izlete uz neizostavna druženja uživanja u ljepotama koje nas okružuju.