O DRUŠTVU

Društvo je osnovano 5. travnja 1923. godine kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva pod imenom HPD „Martinščak“. Tek s njegovim osnivanjem započinje stalno organizirano planinarsko djelovanje među Karlovčanima koje seže u 19. stoljeće.

Nakon što 1938. godine dobiva od Grada Karlovca na upravljanje stari grad Dubovac, mijenja naredne godine ime u „Dubovac“ i djeluje do 2. svjetskog rata.
Pola stoljeća kasnije, 15. ožujka 1991., osniva se društvo pod istim imenom – Hrvatsko planinarsko društvo „Martinščak“.
Članovi društva planinarili su širom Europe i svijeta.
Društvo od 2005. koristi kuću u Priselcima koju preuređuje u planinarski dom „Ivanova hiža“.
U spomen na hrvatske branitelje Karlovca osniva 1998. planinarsku obilaznicu „4 rijeke karlovačke“ koja je izazvala veliko zanimanje kod planinara iz čitave Hrvatske. Staza na svome putu susreće sve 4 rijeke – Koranu, Kupu, Mrežnicu i Dobru i najbolje predstavlja prepoznatljivi identitet grada Karlovca i Karlovačke županije. Započinje na Kupi u Donjem Pokupju, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice, a završava na Korani odnosno u Vukmanićkom Cerovcu. Duga je 32 km, a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Stazu možete prijeći i biciklom.
Posljednjih godina „Martinščak“ doživljava ponovni uzlet, uz porast članstva i poduzete brojne društvene planinarske izlete, posebice diljem Lijepe naše.