MALI RJEČNIK SLJEMENSKIH POJMOVA

Izvještaj sa Izleta na Sljeme, 5. 2.2017.

Organizator: PD Izletnik (zapravo Vanja i Nina!)

Zamišljam da sam netko drugi i da čitam ovaj izvještaj. Da sam neki stranac koji nikada nije čuo za Sljeme. Možda neki radoznali Čeh ili engleski dendi koji ‘traži sebe’ na jugoistoku Europe. Sigurna sam da ima takvih stranaca, i da su neki od njih rođeni u Zagrebu, i da misle kako je Sljeme dosadno. A kako je HODANJE po Sljemenu dosadno TEK!

E pa znate li da nije? Znate li da mašta na Sljemenu proradi čim pritegnete gojzericu na parkiralištu Bliznec?

Kako još nerođeni naraštaji ne bi ostali u tami što se sve događalo u 10-tim godinama 21. stoljeća, odlučila sam vas izvjestiti o nekim sljemenskim pojmovima koji nas redovito prate na našim Izletničkim izletima pa tako i nas tri Izletnice (Snježanu, Vanju i Ninu) jedne sunčane nedjelje na Sljemenu.

BIKČEVIĆEVA (hrv.) – u žargonu još BIKČA, AUTO-PUT, ONA KOJA VODI DO PUNTIJARKE, ONA KOJA PONIŠTAVA BRIGE; staza je vrlo prometna, nosi redni broj 18. Početak staze se nalazi na glavnom ulazu u Park prirode Medvednica na lokaciji Bliznec što je i potok i pilana i cesta i najčyešći ‘meeting point’ planinara.  Stari Bikčević je bio šumar, učitelj i ne manje važno, Slavonac. Zašto vam to govorim? Jer su u gradu Zagrebu najproaktivniji mladi planinari rodom Slavonci. Ovdje ću spomenuti samo neke (Damir Ivanković – predsjednik društva PD Izletnik, Nemanja Bačić – njegov zamjenik). Na Bikčevićevoj, dakle, nećete se izgubiti, nećete se zaljubiti, neće vas nitko napasti, a susjedi iz zgrade koje vidite svaki dan vas neće prepoznati.

DANJKA (hrv.) – ili još PIKNIK-LIVADA, PRIJATELJICA UMORNIH, TJEŠITELJICA SJETNIH. To je livada velike površine koja se prostire istočno od staze 20 kojom dolazite do Hunjke i ‘male Hunjke’ gdje možete jesti.  Danjka je prostor koji poziva da se na njemu zadržite, da izmjenjujete nježnosti sa svojim ljubavnikom planinarom, da sa prijateljicama ogovarate život i što vam je on sve učinio, da se opustite i da svirate. I to je sve.

Dragan Paulić "Planinarke na Sljemenu", 1918.

Dragan Paulić “Planinarke na Sljemenu”, 1918.

JEDINICA (hrv.) – ili još TRANSVERZALA, ili samo ‘M’ (Fritz Lang, op. a.) To je staza koja slijedi hrbat Medvednice i dugačka je oko 45km. Ona se u svome velikom dijelu izjednačava sa Marijanskim hodočasničkim putem te vršni dio Medvednice zna biti polazište za hodočasnike koji hodaju u čast Marijinu. Ako se krene jedinicom od Hunjke do Gorščice, čeka vas magična i privilegirana  šetnja kroz borovu šumu bez pasa, glasa i kompasa.

MATICA (hrv.) –  U Zagrebu postoji jedno društvo. Zove se HPD Matica.  Da nije tog društva, mislim, ne bi bilo ni nas. Koliko god mi voljeli PDS Velebit. Naime, Matica broji vjerojatno najviše članova i organizira najviše izleta i nekako u nju se uvijek, ako ti život postane težak, možeš vratiti. U Maticu. Nas tri Izletnice srele smo tako, na tu sunčanu nedjelju, trojicu Matičara. Na stazi broj 1 odnosno ‘M’.  Naravno, gospoda su toliko autentična da se stapaju sa okolišem. Vidim da su planinarske ikone i zato im kažem: ”Pa vama treba dignuti spomenik.” Ops Nina, zeznula si se. Nakon toga, naravno, sasuli su me planinarskim humorom koji nije prikladan za ovaj izvještaj i što drugo nego da sljedeći put moram platiti pivu. Da nije matičara, da nije gospode koja planinare dokle god ih zdravlje služi, da nije djedova i baki mojih prijatelja purgera (al’ onih kaj su tu od cara Franje Josipa), ne bi bilo ni Sljemena. Zato volite ga i hodajte po njemu, tražite sebe u prirodi i vratite se sa još sljemenskih pojmova kojima će te obogatiti svoj i naš planinarski rječnik.

Sastavila: Nikolina B.