O DRUŠTVU

HPD Mala Rava osnovano je 23. ožujka 2010. godine u Zadru s ciljem okupljanja svih ljubitelja planina i prirode koji se žele baviti športsko-planinarskom rekreacijom, poticanjem stručnog usavršavanja članova i drugih osoba od značenja za djelovanje društva.
Također, jedna od djelatnosti društva je upravljanje i održavanje športskih građevina kao i razvoja organiziranih oblika stvaranja uvjeta za razvoj ukupnog planinarstva.
To se prvenstveno odnosi na izgradnju, obilježavanje, čuvanje i održavanje planinarskih staza, puteva, transverzala i vezanih puteva.
Njegovanjem planinarske etike razvija se čovjekoljublje, nesebičnost, ispravan odnos prema prirodi i smisao za njeno očuvanje, stvara se uvjet za razvitak zdravog, snažnog i plemenitog članstva.
Trenutno udruga broji 25 članova. Udruga je dobila na upravljanje planinarsko sklonište Crnopac na obroncima Južnog Velebita. Samo ime društva dolazi od imena naselja Mala Rava na otoku Ravi.
lako su jezgru osnivača činili upravo članovi porijeklom s otoka Rave, članstvo se širilo neovisno o geografskom porijeklu.
U desetak radnih akcija članovi udruge su medu ostalim postavili rezervoare za vodu, termoizolaciju skloništa, postavili novo krovište skloništa, postavili solarne panele i električnu instalaciju. Na prilazima i oko skloništa postavljeno je nekoliko kompozicija sa skulpturama divljih životinja koje obitavaju na Crnopcu. Članstvo se također brine o prohodnosti planinarskih staza te o njihovom adekvatnom markiranju. Jednom tjedno u svako doba godine i po svim vremenskim uvjetima objekt skloništa Crnopac te pripadajuće staze obilazi dežurna ophodnja društva. Sve navedeno pridonjelo je da se naše društvo od svog osnutka vrlo brzo afirmiralo u planinarskim krugovima što je prepoznato i od HPS-a. S ponosom možemo istaknuti da je počasni član društva i gospodin Slavko Tomerlin Tatek, jedan od legendi hrvatskog planinarstva.

O NALJEPNICI

Grb HPD-a Mala Rava je oblika štita obrubljenog crvenim rubom na čijem je vrhu ispisano ime društva. Sami simboli vezani su za prošlost, tradiciju i geografska obilježja naselja Mala Rava.
U samom vrhu nalazi se grančica masline, simbol mira i blagostanja ali i kao glavna kultura koja se uzgaja na otoku Ravi. U samom naselju Mala Rava nalazi se kapelica sv. Petra. Unutar kapele nalazi se kip sv. Petra koji u ruci drži Bibliju s motivom križa te „ključeve raja”. Upravo su ti simboli preuzeti po svom obliku i uvršteni u kompoziciju grba Male Rave, a koji je preuzet i za naše potrebe. U pozadini se ističu motivi vrhunaca Velebita kao geografske dominante koja dominira zadarskim arhipelagom kojeg simbolizira plava boja mora. Sama planinarska markacijska oznaka dodatno otklanja dvojbu da se radi o amblemu planinarskog društva.