O DRUŠTVU

HPD LIPA SESVETE je najstarije i najveće planinarsko društvo u Sesvetama i Prigorju (istočni dio Zagreba), osnovano davne 1952. godine, što ga čini i jednim je od najstarijih planinarskih društava u Republici Hrvatskoj. Zbog aktivnog sudjelovanja u svih akcijama Hrvatskog planinarskog saveza poznati smo i cijenjeni u planinarskom svijetu; bili smo najbolja planinarska udruga u sustavu HPS-a te je naš planinarski dom „Lipa Rog“ bio također izabran za najbolji planinarski dom.
Društvo broji oko 300 aktivnih članova koji su raspoređeni unutar tri sekcije a to su sekcija „HAJ LIP“, sekcija „NIZgore! Up!“ i „GORSKA“ sekcija. Godišnje se organizira oko 70 izleta po Hrvatskoj te okolnim, planinama bogatim, državama. Izleti su u rasponu od šetnjica po prigradskim brdima pa do Velebita , Dinare, Alpa …. bili smo na najvišim vrhovima svijeta.
Organiziramo planinarske škole za nove članove, edukativna planinarska predavanja, aktivno sudjelujemo u tečajevima osposobljavanja planinarskih vodiča pa sve do sudjelovanja u akcijama Hrvatske gorske službe spašavanja.
Društvo je vlasnik planinarskog doma na Lipi, istočni obronci Medvednice. Dom ima 34 mjesta za spavanja, 60 mjesta u blagovaonici te 150 mjesta oko doma; opskrbljen je hranom i pićem te je otvoren vikendom. Do doma se ne može doći automobilima što ga čini jedinim pravim planinarskim domom na Medvednici. Dom smo opremili solarnim panelima i vjetroelektranom; imamo cisternu s kišnicom … do doma ne dolazi niti jedna klasična komunalija, čak je i internet veza slaba.
Uz dom je smještena Kapela hrvatskih mučenika (posvećena, sa svim atributima crkve, prima oko 50 ljudi u svoju unutrašnjost) koju su gradili članovi našeg društva od 1993. do 2000. godine.
O nama se čuje u medijima: tijekom zadnjih šest mjeseci bili smo gosti u „Dobro jutro, Hrvatska“ HRT-a, u sportskoj polsatnoj emisiji TV Jabuka, mnoge se naše aktivnosti prate u novinama i časopisima te osobito na lokalnim portalima te na Radio stanici Martin stacioniranoj u Sesvetama i Dugom selu.

O NALJEPNICI

Trenutno važeći logo napravljen je tijekom 2013. godine.
Imali smo i prije logo društva no, prema mišljenju članova, bio je po svom grafičkom rješenju zastario. U proljeće 2013. godine organizirali smo interni natječaj za izradu novog znaka društva. Jedini uvjet je bio da znak prati nove tendencije u dizajnu, da bude lako prilagodljiv kako starim grafičkim uzusima tako i novim prvenstveno internetskim apliciranjima.
Autor odabranog rada je Igor Blaha, diplomirani arhitekt iz Zagreba.
Znak je odmaknut od učestale norme okruglog crvenog polja (podsjećanje na markacijsku oznaku planinarskog puta); spojio je dva glavna lipaška motiva: prepoznatljivi obris, liniju najistočnijih vrhova Medvednice – Roga i Lipe te stilizirani list stabla lipe. Prevladavajuća zelena boja znaka po našam je mišljenju osnovna planinarska boja (a ne crvena), puna vedrine, otvorenosti i jednostavnosti. U drugi smo plan (da ne zasjenjuje sami znak), najjednostavnijim fontom ispisan, stavili naziv društva te godinu osnivanja na koju smo vrlo ponosni.