Izvještaj s volontiranja u NP Mljet 25.03. – 01.04.2023.

Otok Mljet je od davnina poznat po vrhunskoj gastronomiji – od ribljih specijaliteta antičkog Rima, benediktinskih delicija iz samostana sv. Marije, pa do današnje ponude restorana i konoba – u pitanju je destinacija koja privlači goste iz najudaljenijih krajeva. Kako drugačije objasniti da je čak 18 članova Izletnika odlučilo potrošiti tjedan dana godišnjeg odmora i proputovati pola države kako bi posjetilo Mljet u hladnome ožujku? Ne valjda zbog volontiranja?

Za vrijeme našeg posjeta Mljetu uređivali smo planinarske puteve, krčili vatrogasne prilaze, krpali makadame, počistili vreće i vreće smeća s mljetskih plaža i prošli čitav otok uzduž i poprijeko. U nastavku predstavljamo neke od najupečatljivijih gastronomskih delicija s kojima smo se susreli na našem putovanju.

Doručak: Emilova čokoladna nostalgija

Malo što otvara apetit kao svjež zrak, miris mora, i noć provedena u sobi s 5 hrkača. U dragocjenim minutama prije polaska na radnu akciju, svatko se snalazi kako zna i umije. U gomili bezobličnih kaša, kajgani i prepečenaca, naprosto nas je oduševila Emilova moderna interpretacija jutarnjeg zalogaja. Radi se o hrabroj rekonstrukciji obroka o kojem svaki šestogodišnjak sanja: “7 days” čokoladnim kroasanima serviranima uz dobro zaslađeno čokoladno mlijeko. Ovo jelo bogatog, kompleksnog okusa dalo nam je potrebnu energiju za početak aktivnog dana i odolijevanje otočkoj južini.

Upariti s: turskom kavom iz 10-litrenog lonca.

Marenda: Gluten na terenu

Nakon iscrpljujućeg prijepodneva provedenog na radnom zadatku, potrebno je uzeti trenutak za sebe: sjesti na vidikovac i uz jedinstven pogled na Veliko Jezero okrijepiti se kvalitetnim zalogajem iz lunch paketa. U pitanju je prava rapsodija bijelog kruha: tri sendviča, jedan sa šunkom, jedan sa svinjetinom i – potpuno avangardno – jedan ni sa čim. Ovaj zabavan, lagan i lijepo prezentiran paket bio je pravi poticaj na kreativnost i otkrivanje novih kombinacija. S druge strane, mljetski dućani vrlo su brzo ostali bez majoneze i ajvara.

Upariti s: toplim domaćim vinom iz rendžerovog gepeka.

Ručak: Nedosanjani bolonjez

Pri povratku u volonterski centar, redovno su nas obuzimali ushit i znatiželja oko ručka koji nam je velikodušno pripremao restoran hotela Odisej. Bila su to korektna jela bez tehničkih pogrešaka, popraćena juhom i salatom. Ali iz dana u dan zaobilazio nas je apsolutni klasik ugostiteljske ponude: tjestenina bolonjez. Uzalud smo kupovali zalihe ribanca u nadi da ćemo ga prizvati – do kraja tjedna se nije pojavio. Ni jedan dan nismo ostali gladni, ali praznina u srcu je ostala.

Upariti s: pizzom iz Komarca, jedinog otočkog kafića koji je otvoren kroz cijelu godinu. Ali samo subotom.

Večera: Fritaja od divljih šparoga

Okruženje volonterskog centra nudi brojne sadržaje za popodnevne aktivnosti: istraživanje podzemnih tunela jugoslavenskih bunkera; jednominutno skakanje u ledeno more; sjedenje pokraj kontejnera u iščekivanju nepostojećih mungosa. Ipak, u posebno lijepom sjećanju ostat će nam branje šparoga i bljušteva (po mljetski: kuka) koji oko centra rastu u izobilju. Pod Lukinim stručnim vodstvom vrećice su se brzo punile, a ulov je pretvoren u nježnu fritaju poprženu na maslacu, koja je sve očarala svojom karakterističnom aromom. Pogotovo nakon odlaska na WC.

Upariti s: dobro rashlađenim petit buerre kremšnitama.

Šećer na kraju: Ljubine palačinke i friganci od jabuka

Od stonskih kamenica do improviziranih rođendanskih torti, mnogo je fantastičnih jela koja nisu stala u ovaj izvještaj. Ali odat ćemo vam jednu tajnu – najbolja hrana je samo ona koju jedeš u dobrom društvu. A na ovom izletu dobrog društva je bilo na pretek – od organizatora, rendžera, pa do samih volontera, sve su to redom prekrasni pojedinci zahvaljujući kojima je 7 dana jednostavno proletjelo. 

Ipak, pogriješili bismo da posebno ne spomenemo voditelja volonterskog centra Ljubu, koji je prema nama bio beskrajno strpljiv i pažljiv, i koji nas je za oproštajnu večer počastio naprosto sjajnim palačinkama. A sam samcat nahraniti dvadeset gladnih volontera, e to je junački pothvat!

Upariti s: uspomenama za cijeli život i planovima za što skoriji povratak.

Saznaj više o programima volontiranja u parkovima Hrvatske

Autori: Nikola i Beta