O DRUŠTVU

Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka osnovano je 14. prosinca 1961. godine iz odsjeka koji je djelovao pri tadašnjem PD Rijeka (kasnije PD Platak). Društvo je dobilo ime prema vrhu Kamenjak, 837 mnv, koji se nalazi u riječkom zaledu. Bilo je to na prijedlog poznatog čakavskog pjesnika i publicista Ljubomira Pavešića-Jumba.
Zaštitni znak, slovo K koje spaja gorje i more, osmislio je poznati umjetnik Dorian Sokolić, a himnu o Kamenjaku pod nazivom “Primorski planinar”, povodom obilježavanja 20. godišnjice postojanja, napisao je maestro Dušan Prašelj. Maskotu društva popularnog Pepića tekstovima i crtežom oživotvorio je ing. Josip Colnar.
Tijekom svog pedesetogodišnjeg rada i djelovanja Društvo je ostvarilo brojne uspjehe i postalo sinonim planinarstva ovoga kraja. Veliki broj aktivnih planinara, osvojeni vrhovi na svim kontinentima (Kilimandžaro, Mont Blanc, Atlas…), te raznolika planinarska aktivnost doprinijeli su afirmaciji društva u zemlji i inozemstvu.
Kamenjak svojim arhivima ima preko petstotinjak medalja, pokala, plaketa i priznanja. Posebno treba istaknuti visoka odličja Hrvatskog planinarskog saveza te nagradu Grada Rijeke. Mnogi su članovi društva takoder nositelji brojnih priznanja i odlikovanja prvenstveno na području razvoja planinarstva. ali i društveno-korisnog rada kojega je društvo gajilo od svog osnutka.
Tijekom godina društvo je razvijalo svoju bogatu aktivnost preko raznih odsjeka unutar društva te mnogih sekcija osnovanih u školama i radnim organizacijama.
Dugi niz godina društvo je izdavalo i svoj časopis Planinarski list koji je obilovao planinarsko-edukativnim sadržajima. O povijesti Kamenjaka snimljen je i dokumentarni film, a 2011. godine je izdana i monografija “50 godina planinarskog društva Kamenjak 1961- 2011” kojom je društvo obilježilo pedeset godina svoga postojanja.

O NALJEPNICI

Zaštitni znak, slovo K koje spaja gorje i more, osmislio je poznati umjetnik Dorian Sokolić.