Šoićeva kuća – Stari grad Lipovec – Stražnik – Japetić – Šoićeva kuća

22.11.2020.

Autor: Ali Mirza Mulabegović

Za prvi izlet imao sam jasne upute – Šoićeva kuća, 08:30 traži ljude koji izgledaju kao s aftera – a rekli su mi da je planinarenje teško.

Dok je većina s parkinga krenula u jednom smjeru naša grupa je krenula okomito prema Starom gradu Lipovec na 582 metra n/v, inicijalni tempo entuzijastičan prvenstveno zbog toga jer smo htjeli što prije uloviti tople zrake sunca, a i što prije zaboraviti -5 stupnjeva koji su nas dočekali tog promrzlog nedjeljnog jutra.

Sunce kroz ono malo ostataka Starog grada Lipovec nam je dalo energije da krenemo dalje prema Stražniku na 708 metara n/v stazom laganog intenziteta gdje smo napravili kraću pauzu, a energija se prvenstveno skupljala za intenzivnu seansu popularne narodne igre “klet ili vikendica”.

Klet ili vikendica by Zorka

Opuštanje je bilo poželjno, jer je zapravo sad slijedio najveći i naintenzivniji uspon do Japetića na 879 metara n/v. Osim što sam naučio pravila igre “klet ili vikendica”, tijekom ovog uspona sam takoder naučio da bi se nešto smatralo ravnim mora biti “dovoljno dugo da se može igrati mali nogomet ili bar stolni nogomet”.

Prije vrha osvježili smo se u Planinarskom Domu Žitnica, isčudavali se gužvi i otkrili da ako naručiš duplu rakiju zapravo dobiješ čašu rakije.

Spust do Šoićeve Kuće je jedan skriveni zaleđeni komadić za neke izletnike učinio zabavnijim i da održe svoj osobni prosjek da svaki put na izletu padnu (nećemo imenovati pojedince).

(S)likovni izvještaj by Zorka

Hvala izletnicima na prvom izletu i predsjedniku na toplim riječima pri upoznavanju “tebe znam samo s izvoda”.