18.12.2022.

Predbožićna snježna avantura u organizaciji Igora P. kreće iz mjesta Juranšćina iznad Beleca. Nalazimo se u 9:30, nema značajnijih kašnjenja. Od tamo krećemo oko 10 sati nakon navlačenja gojzi i gamaša. Uputili smo se na kružnu rutu od 13km ( oko 730m uspona) preko starog grada Belecgrada, Babinog zuba i Beliga vrha. Spust je bio kraćim putem preko Hanjžice.

Poduža zmijica od 19 Izletnika (plus jedna njuška) kreće blatnjavim makadamom prema srednjovjekovnoj utvrdi Belecgradu (580 m.n.v.). Tamo radimo kraću pauzu, diže se dron, pojedena je koja banana te nastavljamo prema Babinom zubu (638 m.n.v.; 678m.n – upitno, različito zabilježeno na tabli i žigu) gdje kreće lagana snježna idila. Ta snježna idila polako prelazi u ledenu idilu, pa je bilo malo proklizavanja i pokoji pad (stradala je jedna termosica) na jednom manjem spustu. Vadile su se i žabice koje su se pokazale kao dosta korisne u tom trenutku. Staza kojom smo se kretali je bila dobro označena i nije bilo skretanja s puta. Na sam vrh (1060 m.n.v.) stižemo nešto prije 13 sati. Neki skupljaju žig na vrhu, pokušava se dići dron s vidikovca, no prehladno je radi čega baterija otkazuje poslušnost. Ugrijali smo se i okrijepili pri planinarskom domu “Pasarićeva kuća“ te krećemo nazad prema autima u 14:10. Odmah ispod planinarskog doma nalazi se nogometni teren koji Massa (spomenuta njuška) i Igor P. koriste kao poligon za zimske radosti dok se svi skupljamo i nastavljamo spust preko Hanjžice (994 m.n.v.). Spust je ugodan, do pola snježan, a pri kraju sve blatniji.

Oko 16 sati svi smo na parkingu i kreću dogovori za okrjepu. Izbor pada na caffe bar „Gringo“ u Belecu gdje mi je na kraju dodijeljena (čitaj uvaljena) „čast“ da napišem svoj prvi izvještaj sa svog prvog službenog izleta s Izletnicima.

Nove avanture i planovi se već nižu u tablicama, a ako će biti ugodni kao ova odmah se bilježim za njih. Za kraj, čisto da znate u caffe bar „Gringo“ ne smijete unositi oružje, uznemiravati druge goste i osoblje te razbijati i uništavati inventar, a radno vrijeme im je „dok ne popadamo“.

Autorica: A.J.