O DRUŠTVU

Planinarsko društvo “Glas Istre” iz Pule najveće je planinarsko društvo na području Istre te jedno od većih planinarskih društava na području Republike Hrvatske. Sjedište Društva nalazi se na adresi 43. istarske divizije 9. Ova adresa poznato je i omiljeno mjesto susreta za velik broj planinara i ljubitelja prirode već desetljećima. Društvo je vrlo aktivno i priznato u lokalnoj zajednici, a broji 400-tinjak članova. Najveći broj članova s područja je grada Pule, ali i iz svih dijelova Istre: Rovinja, Poreča, Pazina, Labina, itd. Funkcioniranje Društva temelji se na volonterskom radu članova i velikom entuzijazmu i ljubavi prema planinarenju i prirodi. Brojevi volonterskih sati posvećenih radu i funkcioniranju Društva mjere se u tisućama. Društvo upravlja i planinarskom kućom na Koritima iznad Brgudca, na prekrasnim obroncima Ćićarije. Planinarska kuća na Koritima otvorena je 1989. godine, a izgrađena je zalaganjem, trudom i radom velikog broja članova Društva. Do sada su u kući boravile tisuće planinara iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja: Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine…
Izletničke aktivnosti organiziraju se u prosjeku svaka dva tjedna, u svim godišnjim dobima. Godišnje Društvo održi oko 25 planinarskih izleta, najviše jednodnevnih, te nekoliko višednevnih, posebno u ljetnim mjesecima. Do sada su članovi Društva planinarili gotovo svim hrvatskim brdima i planinanna te posjetili brojne susjedne planinarske destinacije u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Grčkoj, Albaniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Italiji, Austriji… Svi se izleti pripremaju s velikom pažnjom i odgovornošću planinarskih vodiča.
Društvo je osnovano 1982. godine te od onda neprekidno djeluje na veliku radost svih članova i prijatelja Društva. U proteklih tridesetak godina Društvo uspješno njeguje i razvija temeljne planinarske djelatnosti: izgradnju domova, održavanje planinarskih staza, školovanje planinara, školovanje alpinista, organiziranje i vođenje planinarskih izleta u zemlji i inozemstvu, izdavaštvo, popularizaciju planinarstva putem foto izložbi, predavanja itd.
Rad Društva organiziran je u nekoliko sekcija i odsjeka, od kojih je najaktivniji planinarski odsjek. U svome se radu ističe i markacistička sekcija u koju je uključen velik broj članova Društva. Ureduju se planinarske staze po Ćićariji, održava se dio Istarskog planinarskog puta, kao i prilazni putevi. Markacisti dobro surađuju s Parkom prirode Učka, Istarskim planinarskim savezom i susjednim društvima. U zadnjih je nekoliko godina vrlo aktivna i foto¬sekcija.
Kao jednu od svojih najvažnijih zadaća, Društvo promiče edukaciju i školovanje planinara kroz rad planinarske škole. Škola se organizira jednom godišnje, a predavači i voditelji škole istaknuti su članovi Društva: školovani planinarski vodiči, speleolozi, liječnici i alpinisti. Velik broj polaznika nakon završetka škole nastavlja aktivno planinariti na izletima koje organizira Društvo.
Društvo uspješno surađuje s velikim brojem planinarskih društava, Istarskim planinarskim savezom, Hrvatskim planinarskim savezom, Parkom prirode Učka, lokalnom zajednicom te mnogobrojnim udrugama s ciljem unaprjeđenja planinarstva na području Pule i približavanja ljepota planinarenja što većem broju građana.

O NALJEPNICI

Naljepnica je nastala 2012. godine povodom obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Planinarskog društva Glas Istre. Naljepnicu je osmislila dugogodišnja članica Društva i velika zaljubljenica u planinarenje Elica Iljoska. Ilustracija predstavlja kozu kao istarski simbol na vrhu planine. U pozadini je crveno – bijeli krug, simbol planinarske markacije, te u donjem dijelu natpis “PD Glas Istre — Pula – Hrvatska”.