GEOLOGIJA ZA PLANINARE

IZLET  #1 – MEDVEDNICA

30.09.2017.

Okupilo nas se trinaest. Polazak busom s okretišta Črnomerec u 8 sati, završetak 12 sati kasnije na Britanskom trgu. Izlet je trajao točno koliko je predviđeno i mislim da smo se u potpunosti držali predviđenog plana.

Prof. Tonći je sve držao pod kontrolom tako da nije ni bilo potrebe gledati na sat.

Izlet je počeo uz kratko predavanje i demonstraciju taloženja stijena u Gornjoj Bistri na ulazu u Park prirode. Uz nešto drugačiju opremu nego inače, lupu i čekić, počeo je “zoom in” i “zoom out” kroz lokacije i vrijeme.

Sa dna oceana izbacila nas je lava i voda dokotrljala do obale. Po sivim jastučastim oblicima došetali smo do brežuljka s pogledom na jezero gdje sjedamo i uzimamo pauzu. Kiša sve jače i jače pada i   natapa sedimente ispod nas. Odjednom se tlo pod nama počinje pomicati. Klizimo nevjerojatnom brzinom, kao na nekakvoj snježnoj lavini!  /ZOOM IN  ZOOM OUT/ Eto nas na Bahamima. Hodamo po nevjerojatno plavim i bistrim plićacima, a po nogama nas golicaju biljke za koje prof. Tonći kaže da su najkul biljke jer stvaraju vapnenac. A od vapnenca će se izgraditi i neke velike građevine u Zagrebu, kao npr. katedrala. /ZOOM IN  ZOOM OUT/ Sa Bahama eto nas opet na obali neke mutne rijeke. Vruće je i grizu komarci, a onda još netko vikne da je vidio krokodila. Ubrzamo dalje, ali put uz rijeku je dug i ne vidimo kraj. Pod pritiscima i tlakovima poprimili smo META oblike, a neki su i pozelenili. Možda i od gladi. Bilo je vrijeme za pauzu i ručak. Gužva na Grafičaru nije nas omela; pojeli smo, popili, ugrijali se i nastavili dalje.

Nakon odmora spuštamo se prema Šestinama i kratko još stajemo kod rudnika. Izlet završavamo osvrtom na dan i to na plaži. Pijesak pod nogama, Medenko u rukama i tihi šum valova. Samo nije bio zalaska, jer nam je sunce već zašlo.

Izvanvremensko iskustvo je bio izlet, a geologija se učinila jednostavna i jasna.

Tako je to kad o geologiji priča čovjek koji voli svoj posao. Zahvaljujemo profesoru Grgasoviću na svemu što nas je naučio, a neke od informacija dužni smo proširiti dalje:

Podjela na staro gromadno i mlado nabrano gorje koja stoji u svim udžbenicima nije točna
Medvednica je mlada planina
Medvednica nije bila nikakav otok u moru
Jezero Balaton nije ostatak Panonskog mora
Ne postoje “Bosanske piramide”

A’nita K.