O DRUŠTVU

HPD „Belecgrad“ Belec osnovano je na poticaj desetak ljubitelja prirode, 24. svibnja 1998. godine u Belcu, malom mjestu u Hrvatskom zagorju. Od tada do danas prikupilo je 200 članova različite životne dobi. Mjesto Belec se smjestilo u južnom podnožju planine Ivanščice, podno ruševina srednjevjekovne utvrde Belecgrad, a krasi ga nadaleko poznata barokna crkva sv. Marije Snježne.
Aktivnosti Društva su svestrane, a posebno se ponosimo uloženim trudom i brigom o zaštiti okoliša: spriječili smo otvaranje kamenokopa u srcu planine, pošumljavali šume u suradnji s Hrvatskim šumama, čistili i odvozili veliki otpad s južnog podnožja Ivanščice, redovito poučavali mlade u području zaštite okoliša…
Uz sve navedene aktivnosti, svojom upornošću uspjeli smo izgraditi (1999.g. – 2008.g.) prelijepu Planinarsku kuću Belecgrad, koja je otvorena nedjeljom i opskrbljena, a ima 30 ležaja za noćenje.
Zbog našeg uspješnog rada, godine 2008. bili smo domaćinima i organizatorima Dana hrvatskih planinara, a sama organizacija je vrlo uspješno provedena i koristi se kao primjer kvalitetne organizacije. Od svestranih aktivnosti još ističemo: popularizaciju organiziranog planinarstva kao zdravog načina življenja, organizaciju i provedbu mnogobrojnih izleta i pohoda po Republici Hrvatskoj i izvan nje, redovito vođenje brige o zaštiti okoliša i kulturno povjesnih spomenika, učestalo organiziranje rada s mladima (u Društvu, u Osnovnoj školi Belec, u Županiji), utemeljenje staze i obilaznice Belečki planinarski put, suradnju sa susjednim i ostalim Društvima, suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom, Planinarskim savezom KZŽ, Međudruštvenim savezom Zagorskog planinarskog puta, ekološkim i sportskim udrugama, vjerskim ustanovama, uređenje planinarskih staza i putova, istraživanje spilja i jame belečkog kraaja (otkrivena Hanžekova jama), organizacija okupljanja planinara iz drugih krajeva u belečkom kraju, provođenje aktivnosti oko održavanja planinarske kuće….
– 2004. g. utrasirana i osmišljena atraktivna planinarska obilaznica „Belečki planinarski put“ koja sa svojih 10 KT privlači mnoge posjetitelje u belečki kraj jer prolazi najljepšim predjelima Ivanščice i našeg belečkog kraja.
– Organizirano i uspješno provedeno više općih planinarskih i eko škola za odrasle i mladež u Društvu i eko školu za mlade na razini Županije. Polaznici eko-škole postavili su trasu Eko-staze Belice koja postaje poučna staza u suradnji Društva sa Eko skupinom „Jaglaci“ u OŠ Belec
– Provođena su redovita usavršavanja planinara u području planinarstva. Društvo ima 6 osposobljenih markacista, 7 vodiča društvenih izleta, 1 zaštitara prirode, 1 speleologa i alpinistu koji je član Hrvatske gorske službe spašavanja.
Vrijedan rad Društva je prepoznat, a dokaz tome su brojna priznanja, zahvalnice i diplome (na lokalnoj i državnoj razini) primljena za postignute rezultate i zalaganje:
1. Velik broj zahvalnica, priznanja i diploma za mnogobrojna sudjelovanja u različitim susretima i aktivnostima kod prijateljskih društava širom Lijepe Naše i izvan nje
2. Priznanje grada Zlatara za vrlo uspješno provođenje aktivnosti u promicanju zdravog načina života i aktivan rad (2008. godine)
3. Službeno priznanje Hrvatskog planinarskog saveza za najaktivnije planiarsko društvo u RH (2005.g.)
4. Planinarska kuća Belecgrad je u 2006. g. službeno proglašena najgostoljubljivijom planinarskom kućom u RH
5. U 2008. g. (10 g postojanja) je ukazano povjerenje HPS-a i Društvo dobija domaćinstvo i organizaciju Dana hrvatskih planinara pri Planinarskoj kući Belecgrad
6. Više puta primljena Priznanja Planinarskog saveza KZŽ (Društvo je 3 puta domaćin susreta planinara KZŽ pri Planiarskoj kući Belecgrad)
7. Više puta primljena Priznanja MSZPP-a (2 puta smo bili domaćini Sleta planinara Zagorskog planinarskog puta pri Planinarskoj kući Belecgrad)
8. Zahvalica HPS-a (2 puta domaćini provođenju osposobljavanja Vodiča društvenih izleta, više puta domaćini osposobljavanju članova HGSS-a
9. Za višegodišnje svestrane aktivnosti i zalaganje HPD –u „Belecgrad“ Belec dodijeljeni su brončani, srebrni i zlatni znak Hrvatskog planinarskog saveza
10. U Društvu postoji veći broj pojedinačnih Priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima Društva za marljivi i svestrani rad

Danas je Društvo prepoznatljivo po tradicionalno i uspješno organiziranim aktivnostima tijekom svake godine:
1. Zimski susret planinara pri Planinarskoj kući Belecgrad (siječanj)
2. Romarski put Belec – Marija Bistrica – planinarsko hodočašće (ožujak)
3. Ljetni susret planinara – Dan Društva pri Planinarskoj kući Belecgrad i obilazak obilaznice belečki planinarski put (svibanj)
4. Planinarsko belečko Martinje (studeni)

O NALJEPNICI

Znak je okruglog oblika s natpisom – imenom Društva u obodu znaka. Unutar znaka nalazi se obrisi planine Ivanščice (dio koji se proteže iznad Belca) u čijem središtu dominira ruševina srednjovjekovne utvrde Belecgrad s pripadajućom nadmorskom visinom (500 m/nv), a po kojoj je udruga i dobila ime. Na vrhu obrisa planine, lijevo, nalazi se simbol alpskog jaglaca žute boje, rijetke biljke koja raste na stijenama Belige u Ivančici. Unutar plave boje čistog neba, nalazi se godina osnutka udruge 1998. Ispod ruševina srednjovjekovne utvrde, plavom bojom je prikazan potok Brana koji teče prema naselju Belec. Bijelom bojom je podno utvrde prikazan pristupni put do same utvrde. Logo znak su zajednički osmislili osnivači udruge 1998. g. Koriste se za izradu zastave udruge, prigodnih zastavica, kalendarića, letaka, majica, kapa i različitih suvenira.