O DRUŠTVU

Na osnivačkoj skupštini 28. veljače 1971. godine osnovano je Planinarsko društvo „Zanatlija“ Osijek. Iako „zanatlijskog“ naziva, društvo je od samoga početka otvoreno za sve zainteresirane osobe, svake životne dobi i svih zanimanja. Četrdesetak aktivnih planinara-obrtnika okupljenih oko Josipa Muhe, a uz podršku Udruženja zanatlija, odlučilo je osnovati novo planinarsko društvo u Osijeku.
Živost u radu novonastalog društva već u prvoj godini postojanja privukla preko 200 upisanih članova.
U proteklih 45 godina u radu je Društva zabilježeno preko 6300 članova koji su sudjelovali u preko 2 200 različitih izleta po domaćim i inozemnim brdima, gorama i planinama. Tijekom cijeloga djelovanja nastojalo se članovima ponuditi izlete različite tehničke i kondicijske zahtijevnosti, različitih lokaliteta i duljine trajanja, nastojeći svim članovima Društva pružiti odgovarajuću razinu uživanja u prirodi i rekreaciji. Najveći je broj jednodnevnih nedjeljnih izleta u najbliže, slavonsko gorje, no zanatlijski su planinari obišli i osvojili i mnoge vrhove u susjednim zemljama te na drugim kontinentima.
Danas Društvo broji preko 300 članova od kojih je 140 djece i mladih osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Rad je Društva organiziran u sekcijama čije se aktivnosti međusobno isprepliću i nadopunjuju:
1. Visokogorska sekcija
2. Izletnička (seniorska) sekcija
3. Sekcija sv. Josipa Radnika
4. Dumina — sekcija za djecu i mlade
5. Vodička sekcija
6. Markacistička sekcija
7. Kreativna sekcija Zanat — lije
8. Gastro sekcija
Društvo organizira već 17 godina tradicionalni Podunavski pješački put na kojem sudjeluju planinari iz cijele Hrvatske i inozemstva. Zalaganjem članova Društva, posebice trenutnog predsjednika i dugogodišnjeg tajnika Vladimira Pavičića nakon dugogodišnje stanke revitalizirana je najstarija hrvatska planinarska obilaznica: Slavonski planinarski put.
U godišnjem planu izleta za 2016. godinu, ponuđena su 54 jednodnevna ili višednevna izleta koja osim planinarenja uključuju i turističke, obrazovne, kulturno-povijesne, duhovno-religijske ili zabavne sadržaje. Društvo organizira i tematska, putopisna predavanja, maskenbale i plesne zabave otvorene za članove, ali i njihove prijatelje. Rad društva medijski se prati objavljivanjem reportaža u lokalnim i planinarskim časopisima, web-portalima i tv-postajama.

O NALJEPNICI

Logo PD „Zanatlija” su 2005. godine osmislile članice Ljilja Havranek i Darija Galinec.
Logo je ovalnog uspravnog oblika, u sredini na bijeloj podlozi crveno obrubljenog znaka nalazi se stilizirani karabiner kobaltnomodre boje s otvorenom sigurnosnom kopčom sive boje. Na vrhu karabinera postavljen je crni šokački šešir koji pri obodu ima hrvatsku trobojnicu. U crvenom obrubu znaka nalazi se ispisano tiskanim slovima PD „ZANATLIJA“ OSIJEK s gornje strane i 1971 s donje strane.