O DRUŠTVU

Iako je preteča našeg društva bila Podružnica HPD „Medvednica“ koja je osnovana 1925. i djelovala 11 godina, kontinuirana planinarska aktivnost u Donjoj Stubici počinje tek nakon Drugog svjetskog rata. Osnivačka skupština Planinarskog društva „Stubičan“ održana je 4. kolovoza 1952. godine i ponosni smo na 64 godine organiziranog stubičkog planinarstva.
U tom vremenskom periodu uočava se nekoliko razdoblja kojima dominiraju određene aktivnosti. U prvom razdoblju od osnutka do 1960. godine u planinarstvu se uočava sklonost manifestacijskim akcijama te prve markacije planinarskih putova na našem području (Zagorski planinarski put), a zahvaljujući agilnom članu Tomislavu Stuniću, učitelju u osnovnoj školi, osnovana je dječja sekcija „Pčelica“ koja je bila osobito brojna. Drugo razdoblje od 1961. do 1979. godine obilježeno je intenzivnom gradnjom planinarskih objekata na sjevernim obroncima Medvednice: uređenje Lojzekovog izvora, izgradnja planinarskog skloništa na Kulmerici, izgradnja planinarske kuće kod Lojzekovog izvora, izgradnja vidikovca na Velikom brdu. No, u navedenom razdoblju također su zabilježeni izleti, sletovi, pohodi, ali i organizacija zabava kao načina prikupljanja sredstava za rad
društva. U trećem razdoblju od 1980. do 2012. aktivnost društva usmjerena je organizaciji i sudjelovanju članova društva u alpskim pohodima i ekspedicijama na nekoliko europskih i svjetskih vrhova od kojih posebno valja istaknuti Prvu zagorsku ekspediciju na Mont Blanc 1997., pohod na Kilimanjaro 2002. u suradnji s PD „Stubaki“, te Himalaja 2006. – ekspedicija na Mera Peak 6476 m. Povodom 60. obljetnice društva dugogodišnji predsjednik Franjo Sinković objavio je monografiju Stubičko planinarstvo 1952.-2012. iz koje su korišteni podaci za ovaj kraći pregled.
U zadnjih 4 godine društvo se polako budi iz svojevrsne stagnacije kako u broju članova, tako i u aktivnostima koja je nastupila nakon navedenih uspješnih pohoda. Trenutno društvo ima pedeset članova svih dobnih kategorija. Ukratko mogli bismo definirati nekoliko osnovnih ciljeva koje naše društvo želi ostvariti: promocija Društva i popularizacija planinarenja, osmišljavanje akcija za privlačenje planinara iz ostalih društava u Stubički kraj (imamo tradicionalni pohod Stazama Gupčevih puntara i Gupčevu kestenijadu), održavanje planinarske infrastrukture na našem području, kontinuitet planinarskih pohoda, školovanje članova Društva, povezivanje s krovnim institucijama i ostalim planinarskim društvima, nabava neophodne društvene opreme.
Kao zanimljivost želimo istaknuti da se u organizaciji PD „Stubićan“ već 46 godina organizira tradicionalni planinarski pohod stazama Gupčevih puntara, unatrag tri godine na dan inscenacije velike završne bitke Seljačke bune koju priređuju Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica Gupčev kraj. Pohod se na ovaj način profilirao kao jedan malo drugačiji planinarski izlet koji sudionicima nudi uz obaveznu pješačku turu zagorskim bregima susret sa oživljenom poviješću.
PD „Stubičan“ upravlja planinarskom kućom na Lojzekovom izvoru koja se trenutno nalazi u procesu obnove, a po završetku u spavaonici će biti mjesta za desetak posjetitelja uz najavu.

O NALJEPNICI

Kratki tekst o naljepnici:
Na naljepnici se nalazi grb Planinarskog društva „Stubičan“ koji je nastao 1998. godine. Dizajnirao ga je Nikola Sinković, grafički dizajner, član društva. Želio je zamijeniti znak društva koji je postojao od 1977.g., šablonizirani zeleni šeširić s runolistom i natpisom PD „Stubičan“, koji se nalazio na tada popularnim značkama.
Novim grafičkim rješenjem grba društva htjelo se opisati ono što je karakteristično za PD „Stubičan“, a to je kućica na Lojzekovom izvoru koja se nalazi na sjevernoj strani Medvednice i izgradili su je volonterskim radom članovi društva, u pozadini je silueta Medvednice s markantnim tornjem na Sljemenu, te je sve uokvireno crvenim planinarskim krugom u kojem bijelim slovima piše PD „STUBIČAN“ Donja Stubica.
Naljepnice su prvi puta tiskane 2015. godine s ciljem promoviranja društva te kako bi članovi društva mogli ostavljati „tragove“ u planinarskim kućama u kojima su boravili ukoliko u njima postoji određeno mjesto za takve tragove.