O DRUŠTVU

Klana i šuma, priroda, gorje i planine, neraskidivo su vezani. Oduvjek je bilo ljudi ovoga kraja koji su tražili mir i ljepotu u prirodi, stoga ne čudi kada počnemo govoriti o planinarskom društvu “Pliš” rečenicom:
“Društvo je nakon višegodišnje pauze obnovilo svoj rad 24. svibnja 1996. godine i to na poticaj nekoliko klanjskih zaljubljenika u prirodu i planine koji su odlučili osnovati društvo koje će okupiti poklonike planinarstva sa šireg klanjskog područja. ”
Tog dana sročen je i zapisnik sa osnivačke skupštine Planinarskog društva “PLIŠ”.
Dakle 1996. godine, društvo započinje sa 40 članova da bi se već slijedeće godine u knjizi članova našlo 48 imena ali i 35 učenika osnovne škole Klana.
16. kolovoza 1996. godine planinarsko društvo “PLIŠ” upisano je u Registar udruženja građana Primorsko-goranske županije pod registarskim brojem 559.
Društvo je dobilo ime “Pliš” po najbližem vrhu u klanjskoj okolici, Plišu. Prvi jednodnevni izlet organiziran je upravo na Pliš 02. lipnja 1996.g. a na izletu je prisustvovalo 39 članova društva. Tijekom 20 godina postojanja kroz PD “Pliš“ je prošlo mnogo ljubitelja planinarenja.
U vremenskom razdoblju od 1996 – 2016. realizirano je mnoštvo jednodnevnih, dvodnevnih i trodnevnih izleta te nekoliko logorovanja djece i odraslih.
Osim organizacijom izleta, društvo se intenzivno bavi i očuvanjem prirode i kulturne baštine šireg klanjskog područja. Tako su planinari odmah po osnutku pristupili označivanju Klanjske obilaznice, odnosno Klanjskog planinarskog puta. Klanjski planinarski put ima deset kontrolnih točaka, početna se točka nalazi u okolici Klane, a završava u Studeni.
Uz Ivana Starčića koji je od 2001. verificirani označivač pri Hrvatskom planinarskom savezu i kojeg možemo smatrati najzaslužnijim za ovaj hvalevrijedan pothvat, u označivanju su sudjelovali i Davor Valenčić, Rudolf Iskra te Franjo Starčić. Nakon što su označili staze, planinari su izdali i vodič u kojem su opisane planinarske staze klanjskog područja i koji uvelike pomaže planinarima i izletnicima u snalaženju u šumi. U izradi vodiča, karte obilaska i pečata zaslužni su Mario Taučar, Željko Šebelja i Boris Križan.
Da se društvo zalaže i za očuvanje ne samo prirodne, već i kulturne baštine, svjedoči i projekt sanacije kućice “Rebar”, koji je realiziran u suradnji s Općinom Klana i Društvom za povjesnicu. Odmah po utemeljenju društva 07. kolovoza 1996. godine, dogovara se čišćenje i sanacija krovišta kućice va Rebri. Četiri dana kasnije,11. kolovoza devet planinara odazvalo se prvoj akciji čišćenja i sanacije. U suradnji sa Društvom za povjesnicu uređena je unutrašnjost kućice – postavljen je pod i obzidano ognjište, uređen okoliš sa stolovima i klupama te vanjskim ognjištem. Nekoć mala, neugledna kućica, danas je postala omiljeno sklonište i izletište mnogih planinara, o čemu svjedoče i mnoge riječi pohvale upisane u Knjigu utisaka. Klanjski su planinari u nekoliko navrata organizirali i akcije pošumljavanja Kućica rebar.
Društvo se iskazalo Eko pohodom na Rojno 19.4.1997.godine, pošumljavanjem klanjskih šuma 29.10.1997. godine te sudjelovanjem u čišćenju mjesta. U periodu 1999-2003.godine mladi članovi društva sudjelovali su u orjentacijskom trčanju u Klani gdje je PD Pliš bio domaćin ali i izvan Klane.
2001. godine organiziran je 1. zimski pohod na Pliš sa 20 članova, a od tada broj planinara iz Hrvatske i Slovenije na pohodu samo raste. Istaknuti treba da je zimski pohod na Pliš postao tradicionalan: održava se svake druge nedjelje u siječnju, štampane su knjižice i priznanja za 3, 5 i 10 uspona.
2002.g. završeno je markiranje Klanjskog planinarskog puta (KPP) a u tu svrhu izrađeni su pečati, knjižice i priznanja. Put je zvanično otvoren 1. svibnja 2002.g.
Za članove društva organizirano je u više navrata prikazivanje dijapozitiva.
05. lipnja 2004.g. novi predsjednik postaje Zoran Križan, Željko Šebelja dopredsjednik a Valter Simčić tajnik.
Jedan od značajnijih projekata PD “Pliš” je i uređenje i otvaranje šetnice Klana-Kastav koja je svečano otvorena 8. svibnja 2005. godine. Inicijator projekta je bio Boris Križan, a 15,4 km dugu stazu je u cijelosti označio Ivan Starčić. Projekt je realiziran uz podršku Općine Klana i Grada Kastva.
2006. godine, Hrvatski planinarski savezo odlikovao je brončanim znakom HPS Anu Sušnik-Mudrić i Rudolfa Iskru, srebrnim znakom HPS Ivana Starčića a plaketom HPS Borisa Križana.
Član društva Željko Šebelja aktivni je alpinist, položio je tečaj alpinizna a njegova je noga kročila
na mnoge visoke planine. Srećko Host, član našega društva, prošao je hrvatsku transverzalu i nosioc je priznanja Hrvatskog planinarskog saveza.
29.studenog 2008. godine na četvrtoj izbornoj skupštini, za predsjednika je izabran Gordan Grgurina, za dopredsjednika Veselin Kuzmanović a za tajnika Robert Simčić.
Od 2008.g. organiziraju se Dani otvorenih vrata na kojima gostuju razni predavači vezani uz prirodu a od 2009.g. organizira se “Zalazak sunca na Obruču”.
18. prosinca 2012. godine dopredsjednica postaje Loredana Križan a tajnik Egid Raspor kojega skupštini 21. prosinca 2013. mijenja Veselin Kuzmanović.
2015.g. označen je put Klana-Studena čime je izbjegnuta dionica po asfaltiranoj cesti a KPP je prvi puta zatvorio obilaznicu. Do tada je KPP počinjao u Klani a završavao u Studeni.