O DRUŠTVU

Belišće je gradić na desnoj obali Drave udaljen 30 km uzvodno od Osijeka. Ovo je potpuno ravničarski kraj na nadmorskoj visini 93 m gdje je poznata izreka da je bundeva najviše brdo. No unatoč tome ovdje djeluje jedno vrlo aktivno planinarsko društvo HPD Belišće koje je u svojoj 22-godišnjoj povijesti ostvarilo respektabilne rezultate.
Četvorica entuzijasta koji su nakon izvjesnog vremena bavljenja planinarstvom u različitim hrvatskim planinarskim društvima odlučili osnovati novo, vlastito društvo u Belišću. Imali su viziju stvoriti u slavonskim i hrvatskim razmjerima značajnu planinarsku udrugu. U ostvarenju tog cilja zadali su si misiju: animirati sugrađane, popularizirati i omasoviti planinarstvo i pobuditi u ljudima ovog kraja želju za boravkom u prirodi.
Osnivačka skupština održana je 29. siječnja 1994. godine a za prvog predsjednika društva izabran je Krunoslav Hornung. Prvi izlet društva organiziran je 26. veljače iste godine u šumu Števkovicu pored obližnjeg sela Harkanovaca a prisustvolao mu je 14 planinara.
Od Harkanovačke šume put je naše planinare brzo odveo do najviših vrhunaca Europe, Afrike i Azije. Već 1994. godine naš član se kao vođa slavonske ekspedicije popeo na himalajski vrh Naya Konga 5.846 metara. Te godine naše društvo pokušalo je u dva navrata uspon na Mt. Blanc ali su oba puta morali odustati zbog vremenskih neprilika. No već slijedeće ’95. godine taj najviši vrh zapadne Europe od 4.807 m ispenjalo je pet naših planinara.
Narednih godina pa sve do danas ostvareni su usponi na gotovo sve najviše alpske vrhove. Naročit uspjeh je uspon dva člana iz 1997. godine kao prvih Slavonaca na legendarni i najizazovniji alpski vrh Matterhorn 4.477 m. Zajedno s ostalim ispenjanim vrhovima u Africi i Himalaji naše društvo broji ukupno 105 uspona na vrhove iznad 4000 metara što je najveći broj takvih uspona među svim planinarskim društvima u Hrvatskoj.
Veliki alpinistički uspjeh je i uspon na najviši vrh Afrike Kilimanjaro 1997. godine, kao i dva sudjelovanja u Himalajskim ekspedicijama 2006. godine na vrhove Imja Tse 6.189 m i Kalla Patar 5.550 m te 2008. godine na Anapurnu II gdje su na ostvarenoj visini od 7.200 metara zbog pogubnog nevremena morali odustati od uspona na vrh.
No, cilj naših planinara nisu bili samo ledeni vrhunci nego i ljepote našeg kraja. Zbog atraktivnosti pojedinih predjela uz obalu Drave došlo se do zaključka kako bi tu trasu trebalo označiti planinarskim markacijama da bi se njome mogli koristiti svi koji žele ugodnu šetnju prirodom našeg kraja. Ta je staza po uzoru na druge planinarske putove prozvana Belišćanskim podravskim pješačkim putom ili skraćeno BPPP. Od 2011. godine svakog proljeća tu se održava planinarska manifestacija uz sudjelovanje mnogobrojnih planinarskih društava.
U dvorani osnovne škole u Belišću 2002. godine postavljena je umjetna stijena kao prva takva u Slavoniji i dala je vjetar u leđa razvoju slobodnog penjanja ne samo u Belišću nego privukla i veći broj Osječana. Ova je stijena takoder postala i omiljena izvannastavna aktivnost za mnogobrojne učenike osnovne škole u Belišću kao i srednje škole Valpovo.
28 članova je završilo opću planinarsku školu, desetoro tečaj za vodiče društvenih izleta, šest tečaj za markaciste, dva alpinistički tečaj, dvoje speleološki tečaj, jedan za zaštitu prirode i tri za spašavatelja Gorske službe spašavanja.
Postignućima u različitim planinarskim aktivnostima naši članovi kao i društvo u cjelini zaslužili su u ovih 22 godinei određene nagrade i priznanja Hrvatskog i Slavonskog planinarskog saveza:

– priznanjem Slavonskog planinarskog saveza Dragutin Lerman za izuzetne uspjehe u visokogorskom planinarenju, alpinizmu ili ekspedicijskim pohodima
– priznanjem Hrvatskog planinarskog saveza povodom „Međunarodne godine planina”
– priznanjem Srebrni znak Hrvatskog planinarskog saveza
– priznanjem i plaketom Antun Petković Slavonskog planinarskog saveza
– priznanje Slavonskog planinarskog saveza za poseban doprinos u protekloj godini
– prijelazni pehar Slavonskog planinarskog saveza za najveći broj obilazaka Slavonske planinarske obilaznice

Poseban vid nagrada koje dodjeljuje Hrvatski planinarski savez su priznanja obilaznicima Hrvatske planinarske obilaznice od 150 vrhova na cijelom području Republike Hrvatske a petoro belišćanskih planinara se do sada popelo na svih 150 vrhova i time dobilo najviše priznanje Saveza što je najveći broj u jednom slavonskom planinarskom društvu.
Članom HPD Belišće u ovih 22 godine bilo je ukupno preko 500 planinara. Društvo je prve 1994. godine brojalo 49 članova. Taj se broj svake godine povećavao da bi najveći broj od 142 člana imali 2012. godine čime smo bili po veličini treće društvo od ukupno 22 društva u Slavoniji. Kao najznačajniji izlet po broju sudionika za određene kategorije gorja, ne uzimajući u obzir visokogorska ostvarenja, računamo uspon na Triglav 2006. godine kada se na vrh popelo 12 naših planinara. To je najveći broj planinara iz Slavonije na Triglavu u jednom usponu. Članovi HPD Belišće sudjeluju i na planinarskim križnim putovima kao što su dvodnevni križni put u organizaciji bratovštine Sv. Bernarda iz Samobora, dvodnevni križni put u Pleternici, jednodnevni križni put u Našicama, kao i planinarsko hodoćašče za blagdan Velike Gospe pješačenjem do Aljmaša.

O NALJEPNICI

Naljepnica HPD Belišće oblika je pravilnog kruga promjera 78 mm. Vanjski obod kruga širine 10 mm ima podlogu crvene boje dok je podloga unutrašnjosti bijele boje što simbolizira kružnu planinarsku markaciju.
U crvenom obodu velikim bijelim slovima s lijeva na desno upisano je ime i sjedište društva HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO „BELIŠĆE” — BELIŠĆE. Na dnu oboda stoji natpis CROATIA. S lijeve strane tog natpisa ucrtan je grb grada Valpova, a s desne grb grada Belišća. Ovi grbovi ukazuju kako je većina članova društva iz ova dva susjedna grada — Valpova i Belišća.
U središnjem bijelom dijelu kruga ucrtan je mrav obuven u gojzerice koji na glavi nosi planinarski šešir a na leđima naprtnjaču. Desnom nogom zakoračio je na bundevu a u desnoj ruci drži štap sa zastavom. Na prednjem dijelu zastave ucrtan je logotip HPD Belišće a stražnji je popunjem crveno — bijelim kvadratićima.
Mrav simbolizira članove društva koji su vrlo vrijedni i marljivi u obavljanju svih svojih aktivnosti. Zakoračio je na bundevu koja simbolizira naš ravničarski slavonski kraj za koji je poznata tvrdnja da je u Slavoniji najviše brdo bundeva. U podnožju ovog dijela kruga crnim brojevima je upisan broj 1994 — godina osnutka HPD Belišće.
Kako je nekoliko članova HPD Belišće zaslužilo najviše priznanje HPS-a za obilazak svih 150 vrhova Hrvatske planinarske obilaznice, ove su se naljepnice mogle vidjeti na gotovo svakom vrhu obilaznice kao i na mnoštvu drugih vrhova a također i gotovo u svakom planinarskom domu, kući i skloništu.
Naljepnice se izrađuju u varijanti za lijepljenje na neprozirnu podlogu kao i za lijepljenje na protivnu stranu stakla.
Naši su se planinari penjali i na mnogobrojne vrhove u Bosni i Hercegovini pa se i na tim vrhovima nalaze ovakve naljepnice.