Planinarske naljepnice su vrijedna i zanimljiva posebnost planinarskih društava i srodnih udruga, planinarskih objekata te planinara i planinarske kulture generalno. Naljepnice kao takve do sada nisu dobile zasluženu pozornost te ovim projektom želimo ukazati na važnost, ljepotu i raznolikost ovih malih okruglih komadića ljepljivog papira koji nose toliku simboliku i važnost. Povezuju nas s matičnim društvom, poviješću, gradom, regijom, ali i ljudima, izletima, vrhovima, domovima i skloništima.


Projekt “Planinarske naljepnice” započeli smo 2016. pozivom prema planinarskim društvima i srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj, a s ciljem da pokažemo važnost i estetiku planinarskih naljepnica široj javnosti. Projekt smo lansirali u javnost 2018. na Zagreb Design Weeku na kojem smo:

  • donijeli i izložili vrata planinarskog doma Zavižan prepuna naljepnica, a domu donirali nova vrata
  • uredili izložbeni prostor astro folijama i time ga učinili atraktivnim za posjetitelje
  • napravili prvu nakladu knjižica “Planinarska naljepnica” koje su bile dostupne posjetiteljima

Nakon tjedna dizajna, vrata sa Zavižana kao i primjerak knjižice našli u svoj dom u Zavičajnom muzeju u Ogulinu, gdje ih i danas možete vidjeti u sklopu Alpinističke zbirke, a digitalnu zbirku možete vidjeti niže.

U 2024. planiramo napraviti novu nakladu knjižice “Planinarska naljepnica” i ovim putem pozivamo sva društva da se odazovu projektu.


GALERIJA NALJEPNICA