O DRUŠTVU

U Dugoj Resi 01.08.1924. godine osnovano je planinarsko društvo pod imenom „Hrvatsko planinarsko društvo podružnica „Vinica“ u Dugoj Resi“, koje je na svom početku brojalo 32 člana.
Ime Vinica dobilo je po brdu koje se uzdiže iznad Duga Rese.
Planinarilo se tada po Hrvatskoj i Sloveniji, a valja izdvojiti osvajanje Triglava 1927. i 1933. godine od strane naših članova.
Njegovalo se i izletništvo u dugorešku okolicu, markiralo se i nekoliko staza, organizirano je nekoliko uspjelih predavanja i filmskih projekcija, a 1993. godine osnovana je ski-sekcija.
Rad društva prekida 2. Svjetski rat i 1944. godine ono se gasi.
Nakon rata obnavlja se rad društva te je 22.09.1950. godine održana osnivačka skupština društva, koje dalje svoj rad nastavlja pod imenom „Planinarsko društvo Vinica Duga Resa“.
Obnavlja se predratna aktivnost, planinari se po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH, obnavljaju se stare markacije, organiziraju se predavanja, kino-predstave, zabave, branje ljekovitog bilja u svrhu financiranja rada društva te društvo sudjeluje na neizostavnim sletovima i proslavama.
Društvo je 1956. godine brojalo 97 članova, a zbog odlaska tadašnjeg predsjednika i tajnika iz Duge Rese 1962. godine rad društva opet prestaje.
Ponovna obnova društva započinje 01.04.1977. osnivačkom skupštinom novog planinarskog društva koje i nadalje nosi ime „Planinarsko društvo Vinica“.
Planinari se po Hrvatskoj te Sloveniji i BiH, 1985. godine osniva se omladinska sekcija, obnavlja se markacija na Vinicu, a broj članova dostiže 150.
Drugu polovicu 80-ih obilježili su prvi izleti i usponi izvan tadašnje države. Šest članova društva 1986. godine penje se na Olimp u Grčkoj, članica društva osvaja najviši vrh Njemačke Zugspitze 1987. godine, 1988. godine član društva osvaja Grossglockner, najviši vrh Austrije, a iste godine dva člana društva osvajaju najviši vrh Europe, Mt. Blanc.
U društvu je 1988. osnovana i alpinistička sekcija, krajem 80-ih društvo izdaje i svoj bilten, 1989. godine društvo dobiva i vlastite prostorije, a iste godine održava se i prva planinarska škola.
Početkom „Domovinskog rata“ rad društva ne prestaje, već se 1992. obnavljaju izleti na „dostupne“ planine, 1993. godine organiziran je prvi masovniji uspon članova na Mt Blanc koji je osvojen po teškim uvjetima, iduće godine organizirana je ekspedicija na najviši vrh Afrike – Kilimanjaro.
Uspostavom hrvatske države društvo mjenja ime u „ Hrvatsko planinarsko društvo „Vinica“ Duga Resa“.
Od osnutka društva davne 1924. godine postojala je ideja o izgradnji planinarskog doma, a njenu realizaciju započeli su članovi društva tek 1995. godine, početkom gradnje planinarske kuće na Vinici, koja je završena 2005. Godine i dobiva ime „Mladen Polović“, po članu društva koji je poginuo kao hrvatski vojnik tijekom akcije „ Oluja“.
Iako je u tom razdoblju zbog gradnje doma zanemarena izletnička aktivnost neki članovi sudjeluju u ekspedicijama drugih društava: treking oko Anapurne (Nepal), Aconcagua (Argentina), Kilimanjaro(Tanzanija) i Pik. Lenjin (Kirgistan).
Posljednih godina došlo je do promjena generacija u društvu, a pomlađivanje društva dovelo je do niza planinarskih izleta, tako da sada društvo godišnje organizira oko 30-ak izleta za svoje članove.
HPD „Vinica“ Duga Resa bilo je i domaćin Dana hrvatskih planinara 2014. godine.
Danas društvo broji preko 150 članova, od kojih su neki aktivni i u drugim planinarskim organizacijama, kao što je vodiška i HGSS.

O NALJEPNICI

Kroz svoju povjest društvo je koristilo naljepnice raznih oblika i dizajna.
Sadašnja naljepnica dizajnirana je i izrađena 2015. godine u poduzeću „Lin trgovina“ u Karlovcu, koje je jedan od sponzora društva.
Naljepnica ima izgled znaka društva, koji je stilizirani oblik brda Vinice u trokutastom obliku, obojen zelenom bojom, a iznad njega se nalazi osam žutih pravaca koji predstavljaju sunčane zrake svjetlosti.