O DRUŠTVU

Prvi počeci planinarenja u Sisku sežu u daleku 1924. godinu kada je 22. rujna na inicijativu prof. Josipa Kožarića, dr. Josipa Piškulića i Petra Koščevića osnovana podružnica HPD Gvozd. Uslijed povijesnih turbulencija društvo se gasilo i ponovno osnivalo trajno promičući ljubav prema planinarenju. Treba istaknuti da je PD Sisak bilo jedno od suosnivača Planinarskog saveza Hrvatske 20. lipnja 1948. godine. HPD Sisak osnovano je 21. prosinca 1982. te se 2017. bliži svom 35 rođendanu sa svojim 221 članom. Predsjednik je Društva Josip Kolak, a društvo djeluje kroz šest komisija: Komisija za vođenje izleta, Komisija za gospodarstvo, Komisija za planinarske putove, Komisija za zaštitu prirode, Komisija za promidžbu i Visokogorska sekcija osnovana 2016. godine.

Društvo svake godine izdaje plan izleta koji je vidljiv na www.hpd-sisak.hr, a posebno ističemo tradicionalni izlet 9. travnja u spomen na prvi organizirani izlet prvog predsjednika Mije Štrka, dobitnika Srebrnog znaka HPS-a 1988., na Hrastovičku goru. Izlet je prijavljen u kalendar aktivnosti HPS-a pod nazivom Tragom prvog izleta HPD-a Sisak.

Naši planinarski pohodi ne zaustavljaju se samo na vrhovima Lijepe naše, nego sežu i van granica. Kao najznačajnije pohode naših članova istaknuli bismo: sve slovenske vrhove, bosansko-hercegovačke, Mont Blanc (1989., 1994., 2007.), Kinabalu (2000.), Prokletije i Durmitor (2008.), makedonske vrhove (2009.), Grossglockner (2007., 2009., 2014.), Matterhorn (2010.), tura po Cjajniku (2012., 2015.), Olimp (2015.) te vrhove iznad 5000: Kilimandžaro (1995.), Mount Everest (1997.), Mt. Mckinley (1999.), Aconcagua (2000.), Elbrus (2001.,2004.), Alpamayo (2002.), Ararat (2005.) Ishincu (2012.), Stok Kangri, Himalaje (2015.).

U sklopu revitalizacije Velebita Planinarski savez Hrvatske dodijelio nam je prostorije bivše škole na Oltarima na korištenje za planinarske aktivnosti. Prostorije smo preuzeli 1989. godine i brojnim radnim akcijama zapušteno i derutno stanje pretvorili u rado posjećen planinarski dom. Uslijedilo je i priznanje HPS-a 2004. godine za najboljeg upravljača planinarskim objektima. Iste godine povodom osamdesete obljetnice HPS odlikuje HPD Sisak Plaketom za doprinos razvoju planinarstva.

Društvo je kroz svoj rad brinulo o školovanju svojih planinara, tako da danas u društvu imamo školovane markaciste, vodiče i članove sa završenim alpinističkim tečajevima te četvoricu pripadnika HGSS-a. U Društvu su djelovali i djeluju brojni prosvjetni djelatnici koji su svojim radom zaslužni za uključivanje mladih članova iz osnovnih i srednjih škola. Početkom 2016. dvoje planinara, koji su od 2015. licencirani vodiči HPS-a, pokreću Malu planinarsku školu po školama grada Siska koja pobuđuje veliki interes te se projekt nastavlja. Promidžba planinarenja ostvaruje se organiziranjem Dana otvorenih vrata, raznim predavanjima u prostorijama Društva i putem izložbenih ormara postavljenih u samom središtu grada te facebook profilom i internetskom stranicom koju je HPS 2015. proglasio najboljom.

Aktivno sudjelujemo u manifestacijama Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije kao što su Sajam cvijeća, Dan sporta, akcija Kretanjem do zdravlja, projekt Zdrav za 5 te na Danima hrvatskih planinara i obljetnicama HPS-a kao što je Pohod tragom prvog izleta HPD-a Rude — Plešivica povodom obilježavanja 140. obljetnice hrvatskog planinarstva. Temeljni zadaci planinara su i zaštita prirode i očuvanje prirodne baštine tako i naše ekološke akcije traju od kada je i Društva. Ističemo povezanost s Ekološkim društvom Žumberak i njihovim akcijama, godinu i obilježavanje 85-godišnjice putem izložbe u NKČ Vlado Gotovac u Sisku i prigodnim predavanjem s videoprojekcijom Ekspedicija Mt. Everest 2009. u Kazalištu 21. Predavanje je 17. rujna održao voditelj Prve ženske ekspedicije gospodin Darko Berljak, uz alpinistice Iris Bostjančić i Teu Đurek. Za navedenu obljetnicu 2010. dobili smo Priznanje Zajednice sportskih udruga Grada Siska. Povodom trideset godine neprekidnoga rada objavili smo Monografiju 1982. — 2012. kojom se pokušalo objediniti i oteti zaboravu proteklo razdoblje. Završimo naše predstavljanje završnim riječima iz Monografije: „Pridružite nam se i otkrijte što nas to pokreće u snena jutra da gazimo stazama negdje između zemlje i oblaka.”

O NALJEPNICI

0 samoj naljepnici najbolje nam je mogao ispričati Milan Božičević, jedan od osnivača društva 1982. godine, predsjednik u više navrata, tajnik i organizator brojnih ekoloških akcija. Prema njegovim riječima nedugo nakon osnivanja HPD Sisak, tijekom 1983. godine od strane prof. Krešimira Klarića rodila se ideja o izradi naljepnice. Njegov je prijedlog bio da se unutar crvenog kruga kojeg čini tekst Planinarsko društvo Sisak i dva runolista plavim slovima stave inicijali PD. Naljepnica je izgledala ovako:

U želji da se naljepnicom istaknu obilježja grada Siska i planine Klek, koja ima važnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, Mijo Štrk, Milan Božičević i alpinist Roko Nikolić mijenjaju znak u unutrašnjosti kruga te naljepnica dobiva novi izgled. Zbog grafičkih teškoća nisu uspjeli na znak staviti i kupski čamac, šiklju. Sisački obrtnik Cvetnić realizirao je tiskanje prve naljepnice 1984. godine. Prema Statutu društva člankom 8. opisana je riječima:

Znak Društva je okruglog oblika, planinarska markacija (crveni krug s bijelom sredinom). U bijeloj sredini nalaze se simboli Starog grada Siska i zidanog kupskog mosta s obrisima planine Klek — u plavoj boji. U crvenom kružnom prstenu nalazi se natpis HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO SISAK. Navodnici riječi Sisak su dva cvijeta runolista koji odvajaju naziv SISAK.

Naljepnicu sa sobom nosi svaki planinar kada kreće ususret novoj planini, stavljajući je na prigodna mjesta osvojenih vrhova, posjećenih domova i sudjelovanja na ekološkim akcijama. Zanimljivost čini jedna serija naljepnica gdje se omaškom zrcalno otisnula slika Kleka i Klečice. Takva je naljepnica rijetkost.

Ovom prigodom željeli bismo istaknuti da se ljubav između HPD-a Sisak i ove planine ne očituje samo odabirom motiva za naljepnicu. Od osnutka Alpinističkog odsjeka 1900. ovdje su svoj zanat pekli sisački alpinisti Vlado Gregl, Savo Blazonija, Ivica Tušak, Mario Dadić, Roko Nikolić i Mile Ljubišić. Dragutin Ivnik (s 84 godine najstariji član društva) , Roko Nikolić, Milan Božičević i Ivica Keresman 1992. godine radili su petnaest stuba ispod Vrijeskove pločice. Slijedeće 1993. godine postavljene su četiri informativne table: putokaz za skretanje preko mosta, u Puškarić, tabla Čuvajmo cvijeće Kleka, putokaz za raskršće i tabla Dolazite u carstvo klečkih vještica. Table je izradio Milan Božičević, a oslikao prof. Jurić iz Sela. Dragutin Ivnik i Ivica Keresman postavili su kip Majke Božje ispod Vrijeskove pločice. Obzirom na navedeno često se među članovima Društva čuje: Idemo na naš Klek!