O DRUŠTVU

Krenulo je spontano. Od mora do planine. S nulte razine, podigli se u visine.
Na životnom putu stalnih uzlaznih i silaznih kretanja pronašli smo zajedničku putanju koja nas uvijek nesebično odvede do potpunog užitka. A pritom cilj nije vrh, pogled ili beskonačni horizont.
Cilj su naša, veseljem prožeta, druženja i doživljaji nastali slobodno koračajući nepreglednim prostranstvima.
Svoje osvojene i neosvojene vrhove nosimo u mislima, čime oni postaju stalna mjesta naših povrataka.
Osobe koje upoznajemo putem često postaju više od poznanika za povremena druženja i vesele susrete te tako ostaju trajno prisutne u našim svakodnevnim životima – neprimjetno postaju i ostaju uvijek nadohvat ruke.
Biti žitelj ovog dijela planete, zemlje iznimnih prirodnih bogatstava i ljepota, dobili smo priliku koja se jednostavno ne propušta. Odrastanjem u bogatom prirodnom okruženju i shvaćanju pravih životnih vrijednosti, individualno smo prepoznali upravo ono što nas danas neraskidivo spaja. Radost dijeljenja u prirodi i s prirodom.
HPD Gorščica osnovano je u svibnju 2013. godine na inicijativu nekolicine prijatelja entuzijasta, zaljubljenika u prirodu i outdoor aktivnosti sa zajedničkim ciljem podizanja kvalitete vlastilog stila življenja kroz sport, rekreaciju i suživot s prirodom.
U prepoznavanju mnoštva rekreativnih mogućnosti podigli smo vlastite energetske kapacitete, poduzeli nezaobilazna tematska druženja te razne timske radne akcije.
Danas, u srpnju 2016. godine, HPD Gorščica broji 70 članova. Od prvog smo dana postojanja angažirani u brojnim aktivnostima organizacije planinarskih izleta, sudjelovanja u radnim akcijama s ciljem očuvanja i zaštite prirode te s posebnom radošću posvećeni humanitarnim akcijama. Također smo prepoznali važnost edukacije i kontinuiranog usavršavanja članova u svim segmentima planinarstva, od vodičkih, preko alpinističkih i sportsko penjačkih, do visokogorskih škola i tečajeva.
I tako iz dana u dan, iz godine u godinu radimo na ispunjenju naših ciljeva – doživljaj produžiti, prirodu očuvati i prijatelja zauvijek imati.

O NALJEPNICI

U grbu Društva utkana je naša ljubav prema planinama i dragim nam vizurama.
Grb Društva okruglog je oblika a karakteriziraju ga plava boja kružnog vijenca, u kojem je ispisano puno ime Društva, s bijelim rubom te pet istaknutih simbola koji su smješteni u unutarnjoj kružnici. Centralno mjesto unutrašnjosti grba zauzima kuća na Gorščici, naša bazna stanica na Medvednici gdje su se začele prve ideje o planinarskom zajedništvu. Uz kuću je slijeva stilizirana stogodišnja jela koja nas neumoljivo čeka svaki put kada se uspnemo na Gorščicu. Kao veliki zaljubljenici u Velebit, grbu smo dodali i hrvatski endem – Velebitsku degeniju (Degenia velebitica) te nama omiljeni Bačič kuk koji su pored kuće zauzeli centralno mjesto u gornjem i donjem dijelu unutrašnjosti grba. Svoje mjesto u grbu, s desne strane, našao je i Medvjeđi luk (Allium ursinum) čiji miris je svakom planinaru urezan u pamćenje, a mnogi ga rado dodaju u svoj jelovnik kao što to radi i sam medo po čemu je biljka dobila narodno ime.
Grb je dizajniran uz prijedloge svih osnivača, a njegovo grafičko oblikovanje potpisuje Dora Vinković.