O DRUŠTVU

U Vinkovcima je postojala podružnica HPD Matica Zagreb davne 1929. godine. Potom je društvo djelovalo pod imenom PD Vinkovci od 1953. do 1956. godine. HPD „Dirov brijeg” Vinkovci – osnovano je 19. lipnja 2001.godine.
Ime Društva potječe od naziva jednog uzvišenja u dijelu Vinkovaca, koje se zove Krnjaš, a visoko je 94,4 m – Dirov brijeg.
Aktivnosti Društva se provode kroz: planinarstvo, markacističku sekciju, slobodno penjanje, alpinističku sekciju, skijašku sekciju (od 2006.g.) i biciklističku sekciju (od 2014.g.).
60 planinara našeg Društva je završilo planinarsku školu. 12 planinara je završilo markacistički tečaj. 5 planinara je položilo ispit za vodiča A standarda.
Naš planinar i član Danijel Mustafić od 2011. g. pročelnik Stanice vodiča Slavonije. Naše Društvo je na 18. mjestu društava HPS-a koji obilaze kontrolne točke HPO-e i ima 53 značke i priznanja.
2010.g. je Društvo dobilo prijelazni pehar od Slavonskog planinarskog saveza za najveći broj ovjerenih dnevnika – obilazak Slavonskog planinarskog puta.
2014.g. od Slavonskog planinarskog saveza Društvo dobiva priznanje: „Antun Petković – Tuna” zbog doprinosa u organizaciji i unapređenju rada planinarskih udruga.
2006.g. uz pomoć naših markacista PD „Ericsson-Nikola Tesla” Zagreb postavili su prve markacije na Fruškoj gori te ugradili metalni žig na najvišem vrhu Vukovarsko-srijemske županije – Liska – 297 m n/v.

Zanimljivost:
U kolovozu 2007.g. Društvo je bilo počašćeno pozivom na ceremoniju vjenčanja našeg člana Danijela Mustafić i Lidije Crnomarić (također planinarke i sada članice našeg Društva). Oni su svoje vjenčanje organizirali na najvišem vrhu Hrvatske – Sinjalu (Dinara) – 1831 m n/v uz prisustvo 15-ak članova Društva.
2009. g. je osnovana HGSS – Stanica Vinkovci – sve članovi našeg Društva. Ukratko – mislim da smo skromno i vrlo aktivno Društvo.

O NALJEPNICI

Naljepnica je simbol Slavonca – planinara sa cepinom u ruci, spremnog za osvajanje planinarskih vrhova – kojih baš i nema previše u okolici Vinkovaca. Kako ga čeka relativno dug put do planinarskih krajolika na leđima nosi ranac u kojem su slavonski specijaliteti, izgledom potvrđujući stereotip da su Slavonci veliki gurmani.
Narodna nošnja (reklja, kapa, rajtozne, valjane fusekle) obilježja su po kojima ga se prepoznaje, a brci i vedro oko uvijek spremni za smijeh i veselje – odlika su slavonskih planinara.
Grb je narančaste boje koja u sebi sjedinjuje energiju crvene i sreću žute, povezana je s radošću i suncem, a prema značenju boja predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj, u heraldici narančasta je simbol snage i izdržljivosti.
Nastanak grba veže se uz godinu osnivanja HPD „Dirov brijeg” Vinkovci – 2001. godine.
Autor mu je Dubravko Mataković – Vinkovčanin rođen u Ivankovu – hrvatski crtač stripa i vrlo aktivni ilustrator.
Naljepnica našeg Društva može se vidjeti na gotovo svim Hrvatskim planinarskim vrhovima, planinarskim kućama i skloništima, te na velikom broju vrhova u inozemstvu.